Uit het gezonken schip Flinterstar is olie gelekt
NOS Nieuws

Maatregelen om Het Zwin te beschermen tegen olievlekken

België en Nederland namen samen maatregelen om natuurgebied Het Zwin te beschermen. Uit de laatste simulatiemodellen blijkt dat er een kans bestaat dat twee olievlekken voor de kust van België toch aanspoelen. Het Zwin ligt voor het grootste deel op Belgisch grondgebied, een klein deel ligt in Zeeuws-Vlaanderen.

Er wordt een zanddam aangelegd om het gebied te beschermen, zei de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé. Op een persconferentie werd benadrukt dat de modellen voorspellen dat er een kans is dat de olie aanspoelt, maar dat dat lang niet zeker is.

"Op dit moment is er een oliebestrijdingsschip onderweg naar de olievlekken", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland. "Morgenochtend zal de kustwacht over het gebied vliegen. Dan zullen we samen met onze Belgische collega's kijken hoe het verder gaat."

Botsing

De vervuiling is ontstaan bij een botsing tussen een gastanker en een vrachtschip vannacht, zo'n acht kilometer voor de kust van Zeebrugge. Na het ongeluk zonk het Nederlandse vrachtschip Flinterstar.

De Flinterstar had 73 ton zware olie en 125 ton lichte dieselolie aan boord. Het schip was met kraanonderdelen en ijzerafval op weg naar het Spaanse Bilbao.

Het vrachtschip ligt op een zandbank. De beschadigde gastanker is naar de haven van Zeebrugge gesleept. Het is volgens de VRT wachten op laagwater om te zien wat er gebeurt met de Flinterstar. Mogelijk verliest het schip op de zandbank dan aan stabiliteit en scheuren de olietanks van het schip verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl