Een familie Syrische vluchtelingen wachten op opvang bij Parijs
NOS Nieuws

Oxfam Novib: internationale gemeenschap doet te weinig voor Syriërs

De internationale gemeenschap doet te weinig voor vluchtelingen uit Syrië. Dat concludeert Oxfam Novib in een rapport. De hulporganisatie vergeleek de financiële steun voor vluchtelingen en de vluchtelingenopvang van een aantal welvarende landen.

Oxfam Novib berekende dat die landen dit jaar veel minder geld hebben toegezegd aan vluchtelingenhulp, dan de VN en het Rode Kruis hadden gevraagd. Daarnaast is veel van de beloofde financiële steun nog niet overgemaakt aan de hulpbehoevende landen.

De hulporganisatie concludeert dat een aantal staten ernstig tekortschiet in het leveren van financiële steun aan Syrische vluchtelingen. Zo zouden vooral Frankrijk en Rusland veel te weinig bijdragen. Volgens Oxfam Novib leveren slechts enkele landen, zoals Duitsland en Noorwegen, wel voldoende steun.

Nederland biedt relatief veel financiële hulp, maar scoort toch een onvoldoende, zegt Oxfam Novib. Dat komt doordat er maar weinig Syriërs in Nederland worden gehuisvest. "Nederland toont een weinig menselijk gezicht door maar zo weinig van de meest kwetsbare mensen opvang te bieden", zegt Oxfam-directeur Farah Karimi in een verklaring. "Dat moet echt beter."

Oxfam Novib wil dat Nederland voor het einde van 2016 nog eens 6675 Syriërs opneemt die medische of psychische zorg nodig hebben.

Meer bijdragen

In maart schreef Oxfam Novib samen met twintig andere hulporganisaties dat er niets terechtkomt van de internationale afspraken die zijn gemaakt om het lijden van de Syriërs in de burgeroorlog te verminderen. De organisaties stelden toen dat het aantal vluchtelingen alleen maar toeneemt.

Oxfam Novib schrijft nu dat de opvang van Syriërs in landen in de regio steeds verder onder druk komt te staan. "De opvang van vluchtelingen in de buurlanden kraakt in zijn voegen", staat in het rapport. "Dat is de reden waarom steeds meer vluchtelingen de gevaarlijke reis naar Europa ondernemen."

Volgens de hulporganisatie moet het probleem worden aangepakt bij de wortels. Er moet een einde komen aan het conflict in Syrië. Zolang dat niet gebeurt, is er maar één manier om het lijden van de Syriërs te verlichten, zegt Oxfam Novib: "De internationale gemeenschap moet meer bijdragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl