NOS Nieuws

EU gaat belastingdeals uitwisselen

De belastingdiensten van EU-landen gaan onderling informatie uitwisselen over belastingafspraken met multinationals. Ze doen dit om belastingontwijking tegen te gaan. Dat hebben de Europese ministers van Financiën met elkaar afgesproken in Luxemburg.

Er is afgelopen jaren veel te doen geweest over de afspraken die overheden met bedrijven maken. Zo kwam eind vorig jaar naar buiten welke afspraken Luxemburg met bedrijven had gemaakt via de zogenoemde Luxleaks. In Nederland doet de Europese Commissie al langer onderzoek naar de afspraken die gemaakt zijn met Starbucks.

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie reageert verheugd op de afspraken: "Dit zal overheidsinstellingen inzage bieden in belastingontwijkend gedrag." Ook is de verwachting dat de gedwongen openheid preventief werkt, doordat belastingdiensten minder geneigd zullen zijn om uitzonderingen te maken voor bepaalde bedrijven.

Aanpak belastingontwijking

Vandaag moesten vooral nog details van de afspraken ingevuld worden. Zo is afgesproken dat de automatische uitwisseling om de zes maanden plaatsvindt en met vijf jaar terugwerkende kracht geldt. Naar verwachting begint de uitwisseling in 2017.

De afspraken passen in een bredere aanpak van belastingontwijking. Gisteren kwam bijvoorbeeld ook de OESO met plannen om belastingontwijking tegen te gaan.

Wiebes heeft geen bezwaar om 'rulings' met anderen te delen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl