AzG-personeel na de aanval op het ziekenhuis in Kunduz
NOS Nieuws

AzG accepteert VS-verklaring over Kunduz niet

Artsen zonder Grenzen (AzG) verwijt de VS dat het de verantwoordelijkheid voor het bombardement op de AzG-kliniek in Kunduz op de Afghanen probeert af te wentelen.

"De werkelijkheid is dat de VS de bommen liet vallen. De VS raakte een groot ziekenhuis vol patiënten en AzG-personeel. Het VS-leger blijft verantwoordelijk voor de doelen die het raakt, ook als het onderdeel uitmaakt van een coalitie", zegt de hulpverleningsorganisatie op zijn website.

Bijkomende schade

In eerste instantie had het Amerikaanse leger de 22 doden en de vele gewonden bij het bombardement van zaterdag als "bijkomende schade" afgedaan. Later die dag zei het Pentagon dat de aanval noodzakelijk was geweest, omdat Talibanstrijders in de buurt van het ziekenhuis het vuur op Amerikaanse militairen hadden geopend. Maar vanmiddag zei generaal Campbell dat het bombardement op verzoek van Afghaanse troepen was uitgevoerd en dat daarbij fouten zijn gemaakt.

Volgens AzG verandert de Amerikaanse verklaring over wat er zaterdag misging voortdurend en proberen de Amerikanen nu de verantwoordelijkheid bij de Afghaanse regering te leggen. AzG vroeg al eerder om een onafhankelijk onderzoek. "Nu er voortdurend licht zit tussen de Amerikaanse en Afghaanse versie van de gebeurtenissen, is een volledig, transparant en onafhankelijk onderzoek nog noodzakelijker", schrijft AzG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl