NOS Nieuws

Bush over schietpartijen: die dingen gebeuren

Jeb Bush over schietpartij: 'Zulke dingen gebeuren'

De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush is onder vuur komen te liggen om opmerkingen die hij maakte na de schietpartij in Oregon. Bush waarschuwde voor doorslaande vuurwapenwetgeving met de woorden "Stuff happens", "die dingen gebeuren".

Een 26-jarige man schoot donderdag negen mensen dood op een school in de Amerikaanse staat. Hijzelf werd daarna doodgeschoten door agenten.

Bush werd gevraagd naar een reactie tijdens een campagnebijeenkomst in South Carolina. "Het is heel verdrietig. Ik heb dit meegemaakt als gouverneur, die dingen gebeuren", antwoordde Bush. "Je eerste impuls is om iets te doen, maar dat is niet altijd het juiste om te doen."

Zwembad

Later verklaarde Bush dat hij duidelijk wilde maken dat het beperken van het grondwettelijke recht op wapens niet de oplossing is. Hij vergeleek het met een verzoek van ouders van een verdronken kind, die hekken om zwembaden willen zetten.

"Soms worden er voorstellen gedaan die het probleem niet oplossen, maar wel de rechten en vrijheden van burgers aantasten. Dat is wat ik duidelijk wilde maken."

'Uitspraak geen misser, ik bedoelde het echt zo'

Obama reageerde geërgerd op de uitspraken van Bush. "Ik denk dat ik hier niet eens op hoef te reageren", zei de president, die juist meer werk wil maken van vuurwapenbeperkingen.

"De Amerikaanse burgers moeten hun eigen conclusie trekken uit het feit dat we hier elke paar maanden weer een schietpartij hebben. Laat hen maar beslissen of deze dingen gebeuren."

De Democratische presidentskandidaat Clinton schaarde zich ook achter haar partijgenoot. Zij vindt dat er strengere wetgeving moet komen, iets dat tot nu toe in het Congres wordt tegengewerkt door de wapenlobby. "Wat is er mis met ons dat we niet het hoofd kunnen bieden aan de wapenlobby NRA en de wapenfabrikanten?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl