Studenten na de schietpartij
NOS Nieuws

'Dader Oregon had het gemunt op christenen'

Chris Harper Mercer, de 26-jarige man die gisteren in Oregon zeker negen mensen doodschoot op een school voor volwassenenonderwijs, zou het hebben gemunt op christenen. Dat zegt een vader van een gewond geraakte student volgens Amerikaanse media.

Het 18-jarige slachtoffer sprak haar vader en broer kort voordat ze geopereerd werd. Volgens de vader zou Mercer al schietend het klaslokaal zijn binnengelopen. De docent werd direct doodgeschoten, anderen raakten gewond. Iedereen dook na de schoten op de grond.

Wie zei christelijk te zijn, schoot hij dood.

Ooggetuige

Terwijl Mercer zijn geweer aan het herladen was, zei hij dat iedereen die christelijk was, moest opstaan, aldus de vader tegenover CNN. "Er stonden toen mensen op. De schutter zei tegen hen: 'Goed, omdat jullie christelijk zijn, gaan jullie God over één seconde zien'."

Op Twitter vertelt iemand een soortgelijk verhaal. "De schutter zette iedereen op een rij en vroeg of ze christelijk waren. Als iemand bevestigend antwoordde, schoot hij ze in hun hoofd. Als iemand nee antwoordde of niet reageerde, schoot hij in de benen."

  • Myspace
    Chris Harper Mercer
  • AFP
    Verdriet tijdens een wake in Roseburg
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
    Obama na de schietpartij: "We moeten pijn en verdriet en woede voelen en iets doen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt in de VS.

De 26-jarige Mercer woonde samen met zijn moeder op een paar kilometer afstand van de school. The Guardian meldt dat Mercer mogelijk sympathieën had voor de IRA, het Iers Republikeins Leger.

De krant schrijft dat Mercer drie dagen voor de schietpartij in Oregon de BBC-documentaire Surviving Sandy Hook heeft geüpload op een website. Die film gaat over de school shooting in Newtown in 2012. Daar werden 26 mensen doodgeschoten, onder wie 20 kinderen.

Ik maakte me zorgen over welke kleren ik aan had, terwijl ik er niet bij stilstond of ik nou gelukkig was.

Mercer in een mogelijke blogpost

Op diezelfde website staat ook een blogpost, vermoedelijk van de hand van Mercer. Hij zou daarin stellen dat de "materiële wereld een leugen is".

Wachten op iPhone

"De meeste mensen staan uren in de rij voor een nieuwe iPhone. Ik was ook zo. Ik maakte me zorgen over welke kleren ik aanhad, terwijl ik er niet bij stilstond of ik nou gelukkig was. Dat doe ik nu niet meer."

"Ik heb geleerd dat zulke dingen alleen maar ellende brengen. Dit is mijn eerste blogpost. Er zullen er meer volgen." Andere blogs gaan over de uploadgewoontes van anderen op de zogenoemde bittorentsite. Ook staat hij stil bij de dood van regisseur Wes Craven.

De politie onderzoekt berichten van Harper op een Amerikaans forum. Volgens verschillende media heeft hij zijn daad daar aangekondigd. "Sommigen van jullie zijn best oké. Ga niet naar school morgen als je in het noordwesten bent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl