Iraanse soldaten dragen de slachtoffers uit het vliegtuig
NOS Nieuws

Slachtoffers hadj keren terug naar Iran

De eerste slachtoffers van de bedevaartramp in Mekka zijn teruggekeerd naar Iran. De 104 lichamen werden met veel ceremonieel ontvangen in hoofdstad Teheran. Later vandaag komt een tweede vliegtuig aan.

Volgens de autoriteiten zijn er in het gedrang eind september zeker 464 Iraanse slachtoffers gevallen. De Saudische autoriteiten spreken van 769 doden in totaal, maar andere landen gaan uit van ongeveer 1100 slachtoffers.

Eerste Iraanse slachtoffers hadj terug uit Mekka

De ramp in Mekka heeft geleid tot meer spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië. Iran verwijt de Saudische autoriteiten mismanagement. Deze week dreigde geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei met een "harde vergelding" als het land geen respect zou tonen voor de Iraanse slachtoffers.

Saudi-Arabië op zijn beurt beschuldigt Iran van politieke spelletjes over de rug van slachtoffers.

"Wij hebben altijd de taal van broederschap en respect gesproken", zei de Iraanse president Hassan Rohani vandaag tijdens de ceremonie. "Maar als het nodig is zal Iran de taal van de macht spreken", voegde hij daar aan toe.

De hadj, de bedevaart naar Mekka, trekt elk jaar miljoenen gelovigen. Dit jaar brak er paniek uit in het gedrang van duizenden mensen in Mina, op enkele kilometers van de heilige stad Mekka. Onderweg naar een ritueel ging het mis toen verschillende stromen mensen elkaar tegenkwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl