Lijken van pelgrims in Mina
NOS Nieuws

'Zo'n 1100 doden bij bedevaartramp Mekka'

Het aantal doden dat tijdens de hadj is gevallen in het gedrang bij Mekka is ongeveer 1100. Dat zeggen functionarissen van verschillende landen die betrokken zijn bij de afwikkeling van de ramp in Saudi-Arabië. Dat is veel hoger dan het laatste officiële dodental van 769 dat door de Saudische autoriteiten naar buiten is gebracht.

Een Nigeriaanse vertegenwoordiger heeft tegen de BBC gezegd dat hij in de stad Jeddah is geweest. Daar zijn de lijken van de pelgrims naartoe gebracht. De Nigeriaan telde 1075 lijken die vanuit vrachtwagens in mortuaria zijn getild. Er zouden nog vier trucks met lichamen niet zijn uitgeladen.

Een Pakistaans parlementslid die de ramp namens zijn land coördineert en de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Sushma Swaraj zeggen dat Saudi-Arabië respectievelijk 1100 en 1090 foto's van lijken heeft vrijgegeven.

Ook Indonesië heeft het over meer dan 1000 doden. De foto's van de slachtoffers zouden wereldwijd op Saudische ambassades zijn in te zien. Saudi-Arabië heeft nog niet gereageerd op de verschillende aantallen die de ronde doen.

De hadj trok bijna 2 miljoen bezoekers uit 180 landen. Saudi-Arabië ligt onder vuur vanwege de omstandigheden bij het gedrang tijdens de bedevaart en de afhandeling van de ramp. Onder meer Iran heeft zich fel uitgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl