NOS Nieuws

Oregon-schutter had dertien vuurwapens

De politie in Oregon heeft dertien vuurwapens in beslag genomen van de man die gisteren negen mensen doodschoot op een school voor volwassenenonderwijs. Alle vuurwapens waren legaal aangeschaft.

Bij de school werden vijf pistolen en een geweer gevonden. In zijn huis lagen nog eens zeven vuurwapens. Ook droeg hij een kogelwerend vest.

Bij de schietpartij raakten zeven mensen gewond. Die zijn nu allemaal buiten levensgevaar, heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.

Dader

De Amerikaanse autoriteiten laten nog vrijwel niets los over Chris Harper Mercer, de 26-jarige dader die omkwam bij een schotenwisseling met de politie.

De sheriff van Douglas County, waar Roseburg ligt, heeft gezworen de naam van de dader nooit te noemen. Hij wil dat de man geen aandacht krijgt. "Ik wil zijn naam niet verheerlijken."

'Ook illegaal kun je gemakkelijk een wapen kopen in de VS

Uit legerarchieven blijkt dat de schutter in 2008 een maand in het Amerikaanse leger heeft gediend. Na ruim een maand werd hij ontslagen, omdat hij niet aan de richtlijnen voldeed.

Verklaring

Ook over zijn motieven is nog niets bekendgemaakt door de autoriteiten. NBC News meldt op basis van bronnen bij het onderzoek dat de dader een verklaring van verschillende kantjes heeft achtergelaten in het klaslokaal. Daarin zou hij schrijven dat de wereld tegen hem was. Ook schrijft hij over depressieve gevoelens.

Gisteren zei de vader van een gewonde studente dat Mercer het had gemunt op christenen. Hij zou hebben gevraagd wie er christen was. Wie zich als christen bekendmaakte, schoot hij door het hoofd. De anderen schoot hij in de benen.

Hij zou op internetfora hebben geschreven dat hij een hekel heeft aan georganiseerde religie. Aan de andere kant had hij mogelijk sympathieën voor de katholieke Ierse onafhankelijkheidsbeweging IRA.

Dader liep met vier wapens al schietend het klaslokaal binnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl