NOS Nieuws

Kabinet kijkt naar risico's begroting Justitie

Dijsselbloem over Justitie

Het kabinet gaat serieus kijken naar de risico's bij de begroting van Veiligheid en Justitie. Minister Dijsselbloem zei bij de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer dat het kabinet zelf eventueel met voorstellen zal komen voor oplossingen.

Die komen dan nog voor de Tweede Kamer de begroting van Veiligheid en Justitie behandelt. Dat gebeurt eind november.

Eerste Kamer

De oppositie heeft zware kritiek op de begroting van dit departement en het ziet ernaar uit dat de Eerste Kamer de begroting zal verwerpen. Volgens veel partijen is de veiligheid in het geding en is de begroting een "gatenkaas".

Gisteren zeiden VVD en PvdA dat ze vooralsnog geen extra geld uittrekken voor justitie, al hebben ook beide regeringspartijen wel aanmerkingen op de begroting. Ook Dijsselbloem wilde geen concrete toezeggingen doen, maar hij "probeert reëel te zijn" en rekening te houden met de verhoudingen in de Eerste Kamer.

Hij sluit niet uit dat hij ook geld zoekt buiten de begroting van Veiligheid en Justitie.

Rembrandts

In het debat zei Dijsselbloem verder dat hij eraan hecht dat het Rijksmuseum bijdraagt aan de komst van twee Rembrandts naar Nederland. Het kabinet heeft 80 miljoen euro uitgetrokken voor de schilderijen. Oorspronkelijk zouden de twee portretten Nederland 160 miljoen kosten en daarvan zou het kabinet 80 miljoen voor zijn rekening nemen. Het Rijksmuseum zou de rest bij elkaar moeten brengen.

Nu Nederland de schilderijen samen met Frankrijk koopt en Nederland maar 80 miljoen hoeft te betalen, vindt Dijsselbloem het redelijk dat "de grootste begunstigde partij, het Rijksmuseum ook bijdraagt." Volgens hem kan dat op allerlei manieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl