Bussemaker: politieke steun belangrijk voor aankoop Rembrandts
"Een unieke kans, die zich niet snel nog eens voordoet", zo typeert minister Bussemaker de aanstaande aankoop van twee schilderijen van Rembrandt door het Rijksmuseum, waar het Rijk de helft aan wil meebetalen. Als de schilderijen in handen van een oliesjeik of rijke Chinees zouden vallen, zou dat een nachtmerrie zijn, zegt de minister.
De directeur van het Mauritshuis, Emilie Gordenker, lijkt een cruciale rol te hebben gespeeld bij de aankoop, die bijna rond zou zijn. Ze zegt dat ze meteen het Rijksmuseum heeft gebeld, toen ze hoorde dat de schilderijen mogelijk op de markt kwamen.
Gordenker nodigde daarop de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer uit om te praten over het belang van de stukken. "De fractievoorzitters waren eigenlijk vanaf het begin heel enthousiast."
Minister Bussemaker vindt het heel belangrijk dat de aankoop politiek breed gedragen wordt, omdat het om veel geld gaat. "Ik had zelf anders nooit bedacht dat we zo'n bedrag hiervoor op tafel zouden kunnen leggen, omdat ik ook weet dat er veel andere noden en wensen zijn binnen de cultuursector. Dit kan je eigenlijk alleen doen als het breed gedragen wordt en gelegitimeerd wordt door de volksvertegenwoordiging."
Erfgoed
De minister stelt 80 miljoen euro beschikbaar, de helft van het aankoopbedrag. Ze vindt het belangrijk dat de schilderijen voor een zeer breed publiek toegankelijk zijn. "Het is een deel van het Nederlands erfgoed en dat is wat waard."
Het geld is afkomstig uit een speciaal aankoopfonds, bedoeld voor heel bijzondere kunstwerken. "Dit is een situatie die bijzonderder is dan ik me ooit had voorgesteld", zegt Bussemaker.
Ook Gordenker spreekt van een unieke aankoop. "Dit soort schilderijen komt niet meer op de markt. En zeker niet van zo'n kwaliteit."