NOS Nieuws

'Mansveld heeft veel uit te leggen vandaag'

'Mansveld heeft veel uit te leggen vandaag'

Staatssecretaris Mansveld heeft veel uit te leggen in het debat vandaag over ProRail, vindt CDA-Kamerlid Van Helvert. Hij zegt dat niet alle 77 Kamervragen over het spoorbedrijf zijn beantwoord, en dat bovendien niet alle stukken zijn geleverd.

De Telegraaf publiceerde vanmorgen een deel van de gevraagde documenten op zijn website. "Dat is natuurlijk een bizarre situatie", zegt Van Helvert. "We zijn daar zeer verbaasd over. Blijkbaar moeten we bij deze staatssecretaris aan de pers vragen om ons van stukken te voorzien. En dat kan echt niet."

Schreeuw om aandacht

Uit die documenten blijkt volgens de CDA'er dat ProRail al sinds 2012 schreeuwt om de aandacht van Mansveld. "Het bedrijf zegt in de stukken: het gaat niet goed, help ons. En de staatssecretaris heeft alleen maar tegen de Kamer gezegd dat alles goed is en dat alles budgetneutraal kan."

Van Helvert vindt dat Mansveld een veel actievere houding moet aannemen. "We hebben haar ingehuurd om de regie te voeren over het spoor en om ons daarover te informeren. En beide gebeurt niet."

Alle probleemdossiers zitten bij de staatssecretaris en minister Schulz promoot waterveiligheid in het buitenland

GL-Kamerlid Van Tongeren

Ook Kamerlid Van Tongeren van GroenLinks is er verbaasd over dat de ProRail-stukken via de media naar de Kamer komen. Volgens haar heeft de staatssecretaris het duidelijk moeilijk.

"Ik heb van haar wel altijd het idee dat ze hart op de goede plek heeft zitten", zegt ze over Mansveld. "En dat ze net als GroenLinks echt graag een goed spoorsysteem in Nederland wil hebben. Maar de daadkracht zie ik nog niet. Dus ik ben heel benieuwd wat zij in het debat gaat antwoorden."

Taken naar Schulz

Van Tongeren vindt het een idee om de verdeling van de taken op het ministerie van Infrastructuur en Milieu opnieuw te bekijken. "Alle probleemdossiers zitten bij de staatssecretaris en minister Schulz promoot waterveiligheid in het buitenland. Dat de taakverdeling op het ministerie beter wordt, lijkt mij een hele belangrijke eerste stap."

Beide Kamerleden willen niet vooruitlopen op de vraag of zij een eventuele motie van wantrouwen tegen de staatssecretaris steunen. Zij willen eerst het debat afwachten. Dat begint om 16.45 uur en is live te volgen via NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl