Een medewerker van ProRail werkt aan het spoor in Utrecht
NOS Nieuws

Documenten ProRail op straat op dag van pittig Kamerdebat

De Telegraaf heeft documenten gepubliceerd over ProRail, die staatssecretaris Mansveld en de spoorbeheerder niet aan de Tweede Kamer wilden geven. Het gaat om interne rapportages die een uiterst kritisch beeld geven van de boekhouding bij ProRail. De Telegraaf had al eerder geciteerd uit de stukken, maar heeft ze nu dus ook in handen.

De documenten staan niet toevallig vanochtend in de krant, want Mansveld wacht vandaag een zwaar debat met de Kamer over ProRail, de gebrekkige financiële administratie en de voortdurende financiële tegenvallers daar. Er wordt waarschijnlijk een motie van wantrouwen tegen haar ingediend, maar het is de vraag of een Kamermeerderheid die zal steunen.

In de nu openbare documenten staat onder meer dat financiële medewerkers van ProRail "onnauwkeurig en inconsistent" werken en dat er hiaten in de boekhouding zitten. "Er heerst geen cultuur waarbij men elkaar op dergelijke tekortkomingen wijst. Laat staan dat er meteen wordt ingegrepen door het senior management."

Overtrokken en onjuist

President-commissaris Hans Alders schreef de Kamer dat er verbeteringen moeten worden doorgevoerd bij ProRail, maar dat er in de media "een volkomen overtrokken en onjuist beeld" bestaat van de situatie bij het bedrijf.

Wel besluit een van de stukken die De Telegraaf openbaar maakt met een verzuchting: "Hoewel de afgelopen maanden serieuze risico's zichtbaar zijn gemaakt, moet nog steeds worden betwijfeld of overzicht, kennis, acceptatie en sense of urgency op alle noodzakelijke niveaus binnen de ProRail organisatie in voldoende mate aanwezig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl