Een aanhanger van Ansar Dine viert het vernielen van de graftombes
NOS Nieuws

Verdachte vernieling monumenten Timboektoe voor Strafhof

Een verdachte van de vernieling van monumenten in Timboektoe is overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij is in Niger gearresteerd. Als lid van een islamitische rechtbank zou hij in 2012 opdracht hebben gegeven voor de vernieling van religieuze monumenten in Timboektoe.

Het vernielen van monumenten kan als oorlogsmisdaad worden vervolgd. Het is voor het eerst dat het Strafhof zo'n aanklacht behandelt.

Eerste aanklacht Strafhof voor vernieling historisch monument

Achmad Al Mahdi Al Faqi, alias Abou Tourab, zou lid zijn geweest van een islamitische rechtbank van de terreurgroep Ansar Dine. Die had in 2012 in het noorden van Mali de macht in handen. De groep richtte omvangrijke vernielingen aan in Timboektoe, een stad die vanwege de vele 15e en 16e eeuwse monumenten als geheel op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat.

Toen Ansar Dine de stad in handen kreeg, vernielde de groep veertien van de zestien historische graftombes, waarin korangeleerden begraven liggen. Zij werden door de lokale bevolking als heiligen vereerd. Ansar Dine beschouwt dat als een vorm van afgoderij.

Ansar Dine werd in 2013 uit Timboektoe verdreven. De tombes zijn inmiddels herbouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl