NOS Voetbal

Cruijff: niet verstandig van Van Basten

Cruijff: niet verstandig van Van Basten

Johan Cruijff begrijpt niet waar de stevige kritiek van Marco van Basten vandaan komt. Van Basten haalt in zijn column in Voetbal International hard uit naar Ajax en met name de plannen van Cruijff.

"Ik kan het niet zo goed plaatsen", zegt Cruijff tijdens de open dag van de Cruyff Foundation. "We zijn bij Ajax een nieuwe weg ingeslagen. Daar worden fouten in gemaakt en die zal ik ook gemaakt hebben. Ik weet niet waarom Marco dit zegt. Het Nederlandse voetbal levert vandaag de dag geen prestaties. Daar moet je wat aan doen."

Volgens Cruijff zou de huidige generatie trainers daar een belangrijke rol in moeten spelen. "Marco is nu een jaar of zeven, acht trainer. Hij was als speler 'extreem prestatief'. En als je het voetbal vandaag de dag ziet, is dat een van de grootste tekortkomingen. Zij zijn de nieuwe generatie, die ervoor moet zorgen dat dat terugkeert. Ik ben niet de toekomst van het Nederlandse voetbal."

Ik denk dat het voor hem, vanuit zijn positie, niet verstandig is om kritiek te hebben op een club.

Johan Cruijff over Marco van Basten

Macht

Volgens Van Basten draait het binnen Ajax maar om één ding: macht. Cruijff: "Het draait helemaal niet om macht. Ik heb toch geen enkele positie daar? Ik woon in het buitenland en kan dus moeilijk allerlei dingen naar me toetrekken."

Cruijff vindt het op zijn beurt verwonderlijk dat Van Basten zijn uitspraken doet als assistent-bondscoach. "Ik denk dat het voor hem, vanuit zijn positie, niet verstandig is om kritiek te hebben op een club", zegt hij.

De onderlinge relatie met Van Basten is voor Cruijff van ondergeschikt belang. "Daar maak ik me totaal niet druk over. Ik zal hem waarschijnlijk wel weer eens tegenkomen, maar ik ga het niet opzoeken. Het gaat mij om het Nederlandse voetbal."

Attractief voetbal

Het niveau moet omhoog, zowel bij het Nederlands elftal als bij de clubs, oordeelt Cruijff: "De laatste twee interlands leverden niks op. Dan moeten er dingen zijn die niet kloppen. Het Nederlands voetbal is niet attractief."

"Er worden te veel ballen teruggespeeld en er wordt te weinig vooruit verdedigd. Dat was vroeger wel de basis van het Nederlands voetbal. Jullie betrekken het te veel op Ajax, want als je de rest van de wedstrijden bekijkt, word je daar niet vrolijk van."

Tijdlijn: de relatie tussen Van Basten en Cruijff
Cruijff: macht? Ik heb toch geen enkele positie bij Ajax (7 minuten)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl