Marco van Basten als assistent-trainer bij het Nederlands elftal
NOS Voetbal

Van Basten: Ajax laat zich gebruiken door Cruijff

"Waar het uiteindelijk dus om ging, is macht." Het is de conclusie die Marco van Basten trekt in zijn column in Voetbal International, waarin hij hard uithaalt naar Ajax en met name Johan Cruijff. Een klein deel van de column kwam een dag geleden reeds naar buiten. Toen al werd bekend dat Van Basten de plannen van Cruijff als "een fabeltjeskrant" betitelt.

Inmiddels is de gehele inhoud van de column gepubliceerd en is duidelijk wat de huidige assistent-bondscoach van Oranje precies bedoelt met die woorden. "Ik zag laatst bij Fox een reportage over 'Het Plan Cruijff'. Ik vond het eerlijk gezegd een aanfluiting. Als dat het resultaat is van die fluwelen revolutie in Amsterdam, denk ik: Waarom zijn een paar jaar geleden al die mensen naar de rechtbank gegaan? Waarom zijn er zo veel mensen geslachtofferd?"

Met veel kabaal is bij Ajax de boel overhoop gehaald.

Marco van Basten

'Keihard op de man gespeeld'

Van Basten somt vervolgens op welke bestuursleden, (jeugd)trainers en oud-spelers de afgelopen jaren zijn vertrokken bij Ajax. "Opgeknoopt door Cruijff en De Telegraaf. In die strijd is er keihard op de man gespeeld. Waar het dus uiteindelijk om ging, is macht."

"Met veel kabaal is bij Ajax de boel overhoop gehaald. Als je nu bekijkt wat het gevolg daarvan is, vind ik dat zeer bedenkelijk. De vier landstitels danken ze vooral aan Frank de Boer, die als trainer een geweldige prestatie heeft geleverd. Dat komt niet door 'Het Plan Cruijff' en de mensen die binnen zijn gekomen."

Om algemeen directeur van Ajax te worden lijkt me enige zakelijke ervaring niet overbodig.

Marco van Basten over Edwin van der Sar
Van Basten als bondscoach in gesprek met Cruijff in 2006

Duidelijk wordt dat de relatie tussen Cruijff en Van Basten ernstig bekoeld is. Van Basten: "Ik heb Johan in mijn hoofd zitten als een hartstikke leuke vent. Warm, gezellig, heeft een schat aan ervaring. Maar toen we jaren geleden een akkefietje kregen over de wijze waarop Ajax bestuurd moet worden, ging hij echt vol in de aanval."

"Hij werd fel en onredelijk. Ik was het er niet mee eens. Toen zijn we uit elkaar gegaan. 'Jij komt er nog wel achter', zei Johan. Nou, ik heb een paar jaar gewacht en ik weet nog steeds niet wat hij bedoelde."

Van Basten was in het seizoen 2008-2009 trainer van Ajax, waar Cruijff destijds een adviserende rol had. In 2011 was Van Basten in beeld als algemeen directeur bij Ajax, mede op voorspraak van Cruijff.

Huidige leiding

Van Basten zet ook zijn vraagtekens bij de benoeming van Edwin van der Sar als toekomstig algemeen directeur. "Het is een prima gozer. Goede keeper geweest. Leergierig. Maar om algemeen directeur van Ajax te worden lijkt me enige zakelijke ervaring niet overbodig. Ajax is nota bene een beursgenoteerd bedrijf."

"Ajax laat zich gebruiken zonder dat ze het waarschijnlijk doorhebben. Dennis Bergkamp werd naar voren geduwd en vele oud-voetballers moesten jeugdtrainer worden. Een flink aantal is alweer verdwenen. Het hele verhaal is een fabeltjeskrant. En niemand die er iets van zegt."

Tijdlijn: de relatie tussen Van Basten en Cruijff

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl