Er moet iets gebeuren bij Ajax, stelt Johan Cruijff
NOS Voetbal

Cruijff: er moet iets gebeuren bij Ajax

Johan Cruijff heeft in zijn column in De Telegraaf weer eens flinke kritiek geuit op de gang van zaken bij Ajax, dat afgelopen week door Rapid Wien werd uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. "Dat er wat gebeuren moet, is duidelijk", schrijft Cruijff. Hij meldt dat Tscheu La Ling binnenkort zijn onderzoek afrondt naar de situatie bij de Amsterdamse club.

Ling werd twee maanden geleden aangesteld als adviseur van een strategische commissie. "Alle verhalen dat Ling interim-directeur is, zou meebeslissen bij transfers en ik weet niet wat meer, zijn uit de lucht gegrepen. Tscheu is bezig met onderzoek en komt binnenkort met bevindingen en aanbevelingen", kondigt Cruijff aan.

Huisregels met voeten getreden

Volgens de voetballegende wordt er binnen Ajax niet meer volgens de regels gewerkt die zijn afgesproken toen de visie van Cruijff enkele jaren geleden werd ingevoerd. Zoals meer oefenwedstrijden spelen in plaats van meer trainen, met de bedoeling om zoveel mogelijk situaties te kunnen analyseren en de wedstrijdconditie op te voeren. "Vanuit die duidelijke en simpele visie leverde Ajax voetballers van wereldklasse af", schrijft Cruijff.

"Maar als ik zie hoe de huisregels nu bij Ajax worden toegepast, dan worden die met voeten getreden. Voor alle duidelijkheid, dit is geen aanval op Frank de Boer. Hij is namelijk het einde van de rit. Daarvoor zijn er nog allerlei tussenstations."

'We doen maar wat'

Ook de prestaties van de andere Nederlandse clubs in Europa, waar Vitesse strandde en AZ wel doorging, stemmen Cruijff somber. Hij signaleert dat de basis van het positiespel ontbreekt. "Ooit een kwaliteit van het Nederlandse voetbal, nu een probleem. Ik begrijp dat niet. Want de basis van wat je doet, is weten wat je doet. Nu doen we vaak maar wat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl