Minister Kerry en minister Zayed van de VAE in Londen
NOS Nieuws

VS wil snel gesprek Rusland over Syrië

Amerika wil op korte termijn in gesprek met Rusland over de militaire opties in Syrië. Minister Kerry van Buitenlandse Zaken zei dat president Obama zulk overleg ziet als "een belangrijke volgende stap."

Rusland gaf twee dagen geleden al aan dat het met de VS om de tafel wil en Amerika staat daar dus positief tegenover.

Verschillen

Makkelijk zullen die gesprekken niet worden. Rusland, dat president Assad steunt, is in hoog tempo zijn militaire aanwezigheid in Syrië aan het versterken. De VS en Rusland bestrijden beiden terreurbeweging IS, maar ze denken heel anders over de toekomst van Assad. Washington wil Assad weg hebben, terwijl de Russen hem blijven steunen.

"We zoeken naar manieren om het eens te worden", aldus Kerry in Londen na een ontmoeting met zijn ambtgenoot uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Splijtzwam Oekraïne

Vorig jaar braken de Amerikanen de toen lopende gesprekken met Moskou af vanwege de Russische annexatie van de Krim en de bemoeienis van Rusland met het conflict in Oekraïne.

Nu is Rusland in de Syrische stad Latakia gevechtsvliegtuigen, zwaar materieel zoals tanks en helikopters en infanterietroepen aan het stationeren. Ook bewapenen de Russen het Syrische leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl