Ministers Kerry (VS) en Lavrov (Rusland)
NOS Nieuws

Rusland wil militair overleg met VS over Syrië

Rusland wil op militair niveau overleggen met de Verenigde Staten over de situatie in Syrië. Dat heeft Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bekendgemaakt. Hij voegde eraan toe dat het Witte Huis en het Pentagon zich nu beraden over het voorstel waar zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov hem gisteren over belde.

Kerry zei positief te staan tegenover zo'n overleg, omdat de VS opheldering wil over de Russische militaire bewegingen in Syrië.

Assad steunen

Rusland heeft de afgelopen tijd tanks, militaire adviseurs en bewakers naar Syrië gestuurd. Washington vermoedt dat de Russen een militaire basis inrichten bij de stad Latakia, om de bevriende president Assad militaire steun te bieden bij diens strijd met verschillende groepen opstandelingen.

Maar volgens Moskou gaat het alleen maar om versterkingen in de strijd tegen Islamitische Staat, de terroristische organisatie die ook door de VS vanuit de lucht wordt aangevallen.

Lavrov wil met de Amerikanen praten over manieren om de crisis in Syrië te bezweren, en welke koers de beide landen in de komende tijd willen volgen.

Assad

President Assad verklaarde vandaag in een vraaggesprek met de Russische televisie nog eens dat hij nooit onder internationale druk zal opstappen. Het Syrische volk moet over mijn lot beslissen, zei Assad.

Het Westen ziet het vertrek van Assad als een voorwaarde voor de beëindiging van de strijd in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl