Supporters van Olympique Marseille tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen
NOS Nieuws

'Advies genegeerd om fans uit centrum Groningen te weren'

De Groninger politietop heeft adviezen vanuit het korps genegeerd om supporters van Olympique Marseille uit het centrum van Groningen te weren, meldt RTV Noord. Politiemensen die leiding gaven aan de operatie rond de wedstrijd FC Groningen-Olympique Marseille wilden eigenlijk geen fanzone in de Poelestraat, hartje binnenstad. De aanhang van de Franse club geldt als zeer problematisch.

Daarom lag er een voorstel om de supporters via een afgesloten route rechtstreeks naar stadion de Euroborg te brengen. Maar de zogenoemde 'driehoek' van burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie besloot anders. Donderdagmiddag liep het vervolgens uit de hand: de Franse supporters richtten vernielingen aan op terrassen en in de bussen waarmee ze naar het stadion werden gebracht.

Enschede

Burgemeester Den Oudsten van Groningen kreeg in zijn vorige functie, als burgemeester van Enschede, ook al te maken met de supporters van Olympique Marseille. In februari 2009 liep het uit de hand voorafgaand aan de wedstrijd van FC Twente tegen de Fransen.

Er zijn twee supporters opgepakt wegens openlijke geweldpleging en belediging. De politie sluit niet uit dat er op basis van videobeelden nog meer aanhoudingen volgen. Burgemeester Den Oudsten wil nog niet reageren en laat via een woordvoerder weten dat "eerst de feiten op een rijtje moeten worden gezet." Ook wil hij nader bekijken "wat de overwegingen zijn geweest om een fanzone in de binnenstad in te richten".

Bovendien houdt de gemeenteraad een spoeddebat over de kwestie en daar wil Den Oudsten niet op vooruitlopen. Eind augustus zei de burgemeester nog dat er bij internationale wedstrijden, zoals tegen Olympique, extra politie-inzet nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl