Bij een politiestaking controleerden stewards de fans
NOS Nieuws

'Risicowedstrijden zullen blijven, maar het kan beter'

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen begrijpt hoe het kan gaan met een agressieve voetbalsupporter. "We werken met combiregelingen. Mensen zitten dan een paar uur in de bus met heel veel bier en mogen niet stoppen onderweg. Bij het stadion zoeken die supporters de eerste de beste muur op en krijgen dan een boete wegens wildplassen. Dat werkt agressie in de hand."

Vandaar dat Den Oudsten met minister Van der Steur meedenkt over hoe het anders kan. Er moeten regels komen waardoor de reguliere bezoekers minder getroffen worden door de maatregelen die er voor hooligans worden genomen. Politie, OM en enkele burgemeesters van voetbalgemeenten denken mee.

"Het moet weer een voetbalfeest worden", zegt Den Oudsten. "Dat zal misschien niet voor iedere wedstrijd kunnen, maar voor de meeste wel."

'Nooit meer zo onschuldig als de tijd van de vierkante doelpalen'

Staking

De politiestaking bij de start van de eredivisie maakte duidelijk dat wedstrijden ook zonder agenten kunnen. Volgens Den Oudsten wordt er echter al langer nagedacht over hoe het minder draconisch kan.

"Er zijn moties geweest in de Tweede Kamer en er is een aanscherping van de Voetbalwet geweest. We hebben al voor de zomervakantie gezegd dat we dit zouden doen en de staking heeft ons alleen maar geholpen."

Meer mogelijkheden

Die nieuwe wet geeft burgemeesters meer mogelijkheden. "Dankzij die wet kun je een meldingsplicht instellen of maatregelen opleggen aan hooligans in andere steden. Ook kun je strafmaatregelen spreiden, waardoor iemand die in de fout gaat niet een of twee wedstrijden mist, maar misschien het hele seizoen."

High trust, high penalty, is het devies van de burgemeester. "We kunnen het regime verlichten als we de relschoppers uit het stadion kunnen weren."

Den Oudsten benadrukt dat het natuurlijk nooit helemaal zonder politie zal kunnen. "Bij internationale wedstrijden, zoals tegen Olympique Marseille, moet je juist meer politie inzetten. Maar we kunnen het zoveel beter dan we nu doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl