Een actie van gemeenteambtenaren deze zomer
NOS Nieuws

Uitspraak rechter over loonakkoord-zaak FNV over twee weken

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

Een Haagse rechter zal op 1 oktober oordelen of het loonruimte-akkoord van begin juli, dat geldt voor 800.000 ambtenaren, wettig is. Dat akkoord zijn de Staat en drie kleine ambtenarenbonden overeengekomen. Tegen deze partijen had de vakbond FNV, dat niet meedoet aan het akkoord, een kort geding aangespannen, om het van tafel te krijgen.

De FNV voelt zich buitengesloten bij het akkoord, dat voorziet in een loonsverhoging van vijf procent voor vuilnismannen, politiemannen, rechters en andere ambtenaren. Ook is afgesproken dat de ambtenaren een eenmalige uitkering krijgen van 500 euro. Al deze afspraken schenden het "grondrecht op een collectieve overeenkomst", zei FNV-advocaat Stefan Sagel.

Hij zegt "sterk de indruk te hebben dat de gedaagde vakcentrales zich hebben laten chanteren door het kabinet, dat er alleen op 10 juli budget beschikbaar was voor het loslaten van de nullijn". Door die tijdsdruk was het overleg niet "reëel en relevant", volgens Sagel.

Verkeerde podium

De onderhandelaar van het CNV, ook aanwezig in de rechtszaal, ontkent dit met klem. Patrick Fey, de voorzitter van CNV-overheid, vertelde dat tot het laatste moment is geprobeerd de FNV, veruit de grootste bond, binnenboord te houden. Het verwijt van de kleinere bonden is dat de FNV niet tegen zijn verlies kan en de bond nu op het verkeerde podium alsnog zijn gelijk probeert te halen.

Fey denkt dat de FNV op het laatste moment afhaakte omdat de grootste bond het intern niet eens kon worden over het loonbod van de staat. Volgens FNV-onderhandelaar Ruud Kuin wordt het punt van hun interne debat "veel te groot gemaakt". Hij zegt dat de details ontbraken over het effect van het aanbod van minister Plasterk. "Het moest allemaal met een Jezussnelheid." Dat zou de ware reden zijn geweest, dat de FNV de onderhandelingen verliet.

Lager pensioen

De FNV noemde de loonsverhoging uit het akkoord eerder een 'sigaar uit eigen doos', omdat de verhoging wordt gefinancierd ten koste van de pensioenen. De pensioenen worden op een andere manier geïndexeerd, niet meer op basis van de loonontwikkeling, maar op basis van prijsstijging. Het CNV vindt die aanpak verantwoord. "Het is een fabeltje dat dit pensioenschade oplevert," aldus Fey.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl