NOS Nieuws

Rutte: nu geen toezeggingen over justitie

Rutte: nu geen toezeggingen over justitie

Premier Rutte is niet van plan nu al toezeggingen te doen over aanpassing van de begroting voor Veiligheid en Justitie. De oppositie vindt dat die rammelt en dat de veiligheid in het geding is en de regeringspartijen noemden de voorstellen gisteren niet geweldig. De begroting dreigt het niet te halen in de Eerste Kamer.

Rutte zei bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer dat het kabinet "nu staat voor deze begroting", maar dat hij op basis van objectieve feiten wil bekijken of er later geld bij moet.

Begroting in beweging

Zowel over het Openbaar Ministerie, de rechtspraak als de politie lopen onderzoeken en die wil Rutte afwachten. Hij zei ook dat een "begroting altijd in beweging is" en dat hij nota heeft genomen van de zorgen in de Kamer.

De oppositie vindt dat Rutte de zaak onderschat en legt zich niet bij de uitleg van de premier neer.

Politie

Ook over wil het conflict over de politie-cao wilde Rutte geen concrete voorstellen doen. Hij benadrukte dat drie vakbonden met het rijk een akkoord hebben bereikt over meer salaris voor ambtenaren, maar dat de FNV niet meedoet.

Hij hoopt dat de FNV weer "aan tafel" komt. Volgens Rutte blokkeert de opstelling van de FNV de totstandkoming van een cao bij de politie.

Kort geding

Vandaag diende voor de rechtbank in Den Haag een kort geding van de FNV over de loonafspraken voor de ambtenaren. De rechter doet over twee weken uitspraak en Rutte zei dat het kabinet zo snel mogelijk daarna met een brief komt over het vervolg. "Als het eerder kan, zou het mooi zijn."

De premier wees de Kamer er wel op dat Kamerleden niet over een cao moeten onderhandelen. SP en ChristenUnie riepen het kabinet op nu al met concrete stappen te komen voor de politie. Ook PvdA-leider Samsom drong aan op snelheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl