NOS Nieuws

Rutte reageert op vluchtelingenzorgen Kamer

Het is vandaag de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Premier Rutte zal de vragen beantwoorden die de Tweede Kamer gisteren heeft gesteld.

Hij zal onder meer moeten ingaan op de oproep van PVV-leider Wilders aan zijn achterban om in verzet te komen tegen komst van meer asielzoekers naar Nederland.

Wilders las een lijst voor van Nederlandse gemeenten die al een asielzoekerscentrum hebben. Hij wilde aantonen dat Nederland vol is.

Applaus

Toen hij klaar was zei Pechtold van D66 dat die gemeenten allemaal bedankt moeten worden en klonk er applaus in zaal. Het is heel uitzonderlijk dat er in de Tweede Kamer wordt geapplaudisseerd.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra was niet te spreken over de gang van zaken. Hij keurde de oproep van Wilders niet goed, maar zeker ook het applaus achteraf niet.

Hij zei dat Wilders - weliswaar op een totaal verkeerde manier - een terechte zorg van veel mensen verwoordde. Hij vond dat de applaudisserende Kamerleden zich diep moesten schamen en aan een oplossing moesten gaan werken.

Volgens NOS-verslaggever Xander van der Wulp zal de premier Wilders er vandaag op wijzen dat Wilders wel hard roept vanaf de zijlijn, maar dat hij niet met echte oplossingen komt. "Rutte zal hem verzoeken om te stoppen met mensen tegen elkaar op te zetten."

'Rutte zal Wilders aanspreken vandaag'

Veiligheid

Het debat, dat gisteren zo'n veertien uur duurde, stond voor een groot deel in het teken van het vluchtelingenprobleem.

Een ander vaak terugkerend onderwerp in het debat was de begroting voor Veiligheid en Justitie. Een groot deel van de oppositie vindt dat er te weinig geld is voor de veiligheid en dreigt in de Eerste Kamer tegen de begroting te stemmen.

Het debat begint om 10.30 uur en is live te volgen via NPO 1, NPO Politiek en Nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl