Wilders (PVV) in de debat met Klaver (GL) tijdens de Algemene Beschouwingen
NOS Nieuws

Beschouwingen in teken van vluchtelingen

De eerste dag van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer hebben voor een groot deel in het teken gestaan van de vluchtelingenstroom. Alle fractievoorzitters besteedden er aandacht aan.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra kreeg veel kritiek toen hij het een illusie noemde dat de Europese buitengrenzen helemaal met hekken kunnen worden afgesloten, terwijl hij eerder wel voor gesloten grenzen pleitte. Zijlstra zei dat een veilige opvang in de regio ertoe moet leiden dat de vluchtelingen de gevaarlijke reis naar Europa niet maken en dat dat feitelijk ook neerkomt op dichte grenzen.

Verschillende uitleg

PvdA-leider Samsom noemde de gevolgen van de vluchtelingencrisis erger dan de bankencrisis van 2008. "Toen vielen banken om, nu verdrinken er mensen."

Veel oppositiepartijen benadrukten dat de regeringspartijen de afspraken over vluchtelingen verschillend uitleggen en ze vroegen zich ook af wat er maandag bij het Europese overleg nu precies is afgesproken. CDA-leider Buma zei dat er ondanks al het gepraat eigenlijk niets gebeurt.

Gemeenten

PVV-leider Wilders besteedde een deel van zijn bijdrage aan het voorlezen van alle gemeenten waar asielzoekerscentra zijn en gemeenten waar er misschien een komt. Volgens Wilders dreigt bijna de helft van de gemeenten onderdak te bieden aan zo'n centrum.

Hij concludeerde dat heel Nederland één groot asielzoekerscentrum wordt. Andere fracties namen in scherpe bewoordingen afstand van de uitlatingen van de PVV-voorman.

Justitiebegroting

Een ander vaak terugkerend onderwerp in het debat was de begroting voor Veiligheid en Justitie. Een groot deel van de oppositie vindt dat er te weinig geld is voor de veiligheid en dreigt in de Eerste Kamer tegen de begroting te stemmen. Daardoor dreigt die te worden verworpen.

Zijlstra en Samsom noemden de justitiebegroting voor volgend jaar beiden niet geweldig, maar hielden zich op de vlakte over wijzigingen. Wel zeiden ze open te staan voor aanpassingen. Samsom vroeg het kabinet of het nog iets "in petto heeft" voor de demonstrerende agenten en ook oppositiepartijen willen dat het conflict met de agenten wordt opgelost.

Premier Rutte antwoordt de Kamer morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl