Interim-president Kafando en premier Zida bij de inaugeratie van Kafando
NOS Nieuws

Garde gijzelt president en premier Burkina Faso

Leden van de presidentiële garde van Burkina Faso hebben de interim-president, de premier en een aantal ministers in gijzeling genomen. Waarom ze dat deden, hebben ze niet bekendgemaakt, maar vermoedelijk willen ze voorkomen dat de garde wordt opgeheven.

Twee dagen geleden presenteerde een regeringscommissie het advies om de uit 1200 man bestaande eenheid te ontbinden, omdat de garde een "leger binnen het leger" zou zijn. Daarnaast geldt de garde als een bolwerk van aanhangers van de verdreven president Blaise Compaoré.

De militairen drongen woensdagmiddag in het presidentieel paleis de vergaderzaal binnen waar het kabinet bijeen was. Nadat dat bekend was geworden, verzamelden zich voor het paleis honderden mensen voor een protestbijeenkomst. De betogers werden met stokslagen en waarschuwingsschoten uiteengejaagd.

Demonstranten verzamelden zich voor het presidentieel paleis

President Compaoré moest in oktober door een volksopstand aftreden. Hij had geprobeerd de grondwet zo aan te passen dat hij langer aan kon blijven. Compaoré regeerde het land op dat moment al 27 jaar. Na zijn vertrek werd een overgangsregering gevormd onder leiding van interim-president Michel Kafando. Volgende maand zouden verkiezingen de overgang naar een democratisch bestel moeten voltooien.

De voorzitter van het overgangsparlement veroordeelt het optreden van de garde. "Ik roep alle patriotten op om het moederland te verdedigen", zei hij.

De VN en de Afrikaanse Unie hebben om de onmiddellijke vrijlating van de president en de kabinetsleden gevraagd en zeggen dat de daders ter verantwoording zullen worden geroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl