NOS Nieuws

Regering Burkina Faso roept noodtoestand uit

  • AFP
    Duizenden demonstranten hebben het parlementsgebouw bestormd
  • AFP
    De betogers hebben her en der brand gesticht
  • AFP
    Een demonstrant wordt opgepakt door de politie
  • AFP
    De politie zette traangas in om de demonstranten te verdrijven

De regering van Burkina Faso heeft de noodtoestand uitgeroepen, nadat duizenden demonstranten het parlementsgebouw hadden bestormd en in brand hadden gestoken.

Ook heeft president Compaoré de regering ontbonden en hij riep de leiders van de oppositie op een einde te maken aan de protesten. Eerder trok hij een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging in.

Aanleiding voor het grootschalige protest was het plan om de grondwet te wijzigen en zo een extra ambtstermijn voor Compaoré mogelijk te maken. Die regeert het Afrikaanse land al 27 jaar. De demonstranten vinden dat meer dan genoeg en willen dat hij plaats maakt voor een nieuwe leider.

Tegen het plan wordt al dagen gedemonstreerd. Vanochtend trokken duizenden betogers naar het parlementsgebouw. Beveiligers probeerden de menigte op afstand te houden, maar trokken zich uiteindelijk terug. Ook het gebouw van de staatstelevisie werd bestormd. De tv is op zwart gegaan.

Een minister uit het kabinet van Compaoré heeft gezegd dat de grondwetswijziging van tafel gaat. Voor zover bekend zitten de demonstranten nog wel in het parlementsgebouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl