PvdA-leider Samsom spreekt de Kamer toe tijdens de Algemene Beschouwingen
NOS Nieuws

PvdA: kabinet moet met oplossing komen voor politie-impasse

PvdA-leider Samsom wil weten wat het kabinet nog "in petto" heeft voor de politie. De politie voert al maanden actie voor een betere cao, ook vandaag weer. Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer riep Samsom het kabinet op met een oplossing te komen.

Hij zei dat hij zich morgen door premier Rutte niet met een kluitje in het riet zal laten sturen. Samsom wilde niet vooruitlopen op een oplossing. Volgens hem is het niet alleen een kwestie van geld.

Net als zijn VVD-collega Zijlstra vindt Samsom de begroting voor Veiligheid en Justitie "niet geweldig". Hij erkende dat zich misschien 'risico's' kunnen voordoen. Hij houdt er rekening mee dat er nog iets aan de begroting verandert.

Samsom: Justitiebegroting niet geweldig

De PvdA-leider zei ook dat het definitieve besluit over de toekomst van de rechtbanken niet al over twee weken kan worden genomen, zoals de bedoeling is. Hij wil dat de Raad voor de rechtspraak meer tijd neemt.

Vluchtelingen

Samsom vindt de vluchtelingencrisis in Europa erger dan de bankencrisis van 2008. "Toen vielen banken om, nu verdrinken er mensen", zei hij. Volgens Samsom heeft het heel lang geduurd voordat de EU een goede oplossing had voor de bankencrisis en dreigt nu hetzelfde te gebeuren met de vluchtelingen.

De PvdA-leider drong aan op een humane en effectieve opvang in Europees verband. Tegelijk moeten de oorzaken van de vluchtelingenstroom worden aangepakt, zei Samsom.

Belastingen

Samsom werd door D66 en GroenLinks gevraagd of met hem alsnog te praten valt over een grote belastingherziening en dan bijvoorbeeld afspraken te maken over vergroening. Eerdere pogingen daartoe mislukten en de coalitie laat het nu bij een 'gewone' lastenverlichting van 5 miljard euro.

Samsom toonde zich sceptisch over nieuwe gesprekken en benadrukte dat er tot nu toe geen meerderheid is voor verdere plannen, maar hij gooide de deur niet helemaal dicht.

Met SP-voorman Roemer raakte de PvdA-leider in een felle discussie over de koopkracht. Roemer verweet Samsom dat het verschil tussen werkenden en mensen met een uitkering wordt vergroot. Samsom zei dat hij vooral zoveel mogelijk mensen aan een baan wil helpen.

Samsom: Europa heeft gefaald

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl