Martti Ahtisaari
NOS Nieuws

'Westen negeerde voorstel Assad af te zetten'

Ruim drie jaar geleden heeft Rusland voorgesteld om de Syrische president Assad "op elegante wijze" af te zetten. Dat onthult de voormalige Finse president en Nobelprijswinnaar Martti Ahtisaari in een interview met het Finse weekblad Suomen Kuvalehti.

Assads aftreden zou onderdeel zijn van een vredesakkoord tussen het Syrische regime en de oppositie. Volgens Ahtisaari werd het voorstel genegeerd omdat het Westen ervan overtuigd was dat het regime van Assad toch snel zou vallen.

Vitaly Churkin

Ahtisaari sprak in februari 2012 in New York met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Syrië. Tijdens die bijeenkomst zou de Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin een plan hebben gepresenteerd waarin werd aangestuurd op het aftreden van Assad.

Het plan bestond uit drie punten. Het Westen moest de oppositie niet bewapenen, er moesten zo snel mogelijk vredesonderhandelingen worden gestart met het Syrische regime en enige tijd na de start van die vredesbesprekingen zou Assad aftreden.

We betalen de rekening voor wat we zelf hebben veroorzaakt.

Martti Ahtisaari

Door dit plan niet in overweging te nemen heeft het westen de huidige vluchtelingencrisis zelf veroorzaakt, zegt Ahtisaari in het interview. Sinds 2012 zijn in Syrië zeker 200.000 mensen om het leven gekomen en zijn miljoenen mensen op de vlucht.

"Ik zie geen andere mogelijkheid dan goed voor deze mensen te zorgen. We betalen de rekening voor wat we zelf hebben veroorzaakt", zei hij tegen de Britse krant The Guardian.

Geen commentaar

De Russische ambassadeur wil niet op de kwestie reageren en ook andere VN-diplomaten willen geen commentaar geven op de uitspraken van Ahtisaari. Wel zeggen ze dat Assad in 2012 al duizenden slachtoffers had gemaakt en dat de oppositie weigerde met het regime in gesprek te gaan.

Rusland steunt inmiddels openlijk het regime van Assad. Volgens president Poetin is dat noodzakelijk om IS te kunnen verslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl