Migranten die gisteren bij Lesbos aankwamen
NOS Nieuws

Zeker 22 migranten verdronken bij Turkije

Zeker 22 migranten zijn onderweg naar het Griekse eiland Kos verdronken. Onder de slachtoffers zijn vier kinderen. 211 anderen konden worden gered door de Turkse kustwacht. Hoeveel mensen er aan boord waren, is onbekend.

De migranten zaten op een houten boot, die rond 06.00 uur vanochtend omsloeg. De boot bevond zich op dat moment in de Egeïsche Zee voor de zuidwestkust van Turkije. Turkse reddingswerkers brengen de overlevenden naar de Turkse kustplaats Bodrum.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) waren er in de afgelopen dagen al ruim zeventig migranten omgekomen op boottochten van Turkije naar Griekenland.

Besluiteloosheid

Gisteren spraken EU-ministers in Brussel de ambitie uit om de komende tijd 160.000 vluchtelingen over de Unie te verdelen. Over hoe dat moet gebeuren, welk aandeel elke lidstaat moet leveren en of het wordt verplicht, is nog niets afgesproken.

De IOM laakt de besluiteloosheid van de EU. De organisatie vreest dat er nog meer mensen omkomen in de Egeïsche Zee als de Unie niet snel duidelijke afspraken maakt. Ook de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR eist actie van de EU.

Nieuwe cijfers

Alleen al in augustus zijn 156.000 migranten per boot naar Europa gevlucht, dat is een nieuwe maandrecord. De Europese grensbewakingsautoriteit Frontex meldt dat er dit jaar in totaal al meer dan 500.000 migranten naar Europa zijn gekomen. In 2014 was het totale aantal 280.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl