Kenneth Perez, oud-speler van FC Twente en bedenker van de golf-app
NOS Nieuws

App moet golfers socialer maken

Een teamsport zal het nooit worden, maar golf wordt steeds ‘socialer’. Een groep Nederlandse golfers heeft een app ontwikkeld die het makkelijker moet maken samen te spelen: Golf@.

Bedenker van de app is ex-profvoetballer Kenneth Perez. De oud-speler van onder meer Ajax, PSV en FC Twente is fanatiek golfer, maar het overkwam hem de afgelopen jaren vaak dat hij in z'n uppie de baan op moest. “Heel irritant is dat: je hebt het perfecte golfweer en ruimte in de agenda, maar niemand kan. Dat patroon wil ik doorbreken.”

De app is inmiddels vijfduizend keer gedownload. “Wij verwachten dat dat er snel meer worden", zegt Martijn Schaap. Schaap rijdt dit jaar van golfbaan naar golfbaan om de applicatie te promoten. "Clubs beginnen te begrijpen dat ze er baat bij hebben. Wij kunnen ervoor zorgen dat het drukker wordt op de baan en dat de verenigingen meer geld in de kassa krijgen."

Sociaal platform

Onder de noemer ‘The Social Golf Platform’ koppelt de app spelers online aan elkaar. “Je beheert als het ware je eigen golfnetwerk met je smartphone of tablet. Je bent voortdurend op de hoogte van flightverzoeken van andere golfers en activiteiten van je favoriete club”, zegt Schaap.

Het is de bedoeling dat golfverenigingen gaan betalen voor het gebruik van de app. "Na een jaar willen we de clubs een fee gaan vragen, maar we moeten nog kijken hoe we dat gaan vormgeven", zegt Schaap. Voor golfers is en blijft de app gratis.

Drijfveer

De app is vooral bedoeld om de populariteit van de sport te vergroten en golfers eenvoudiger aan elkaar te koppelen, maar er is ook een economische drijfveer. "Veel golfbanen in ons land hebben het zwaar omdat golfers steeds minder geld uitgeven. Het aantal spelers stijgt, maar de omzet daalt", schetst Hidde Verschuur van golfbaan Haverleij in Den Bosch. “Er moet meer teamspirit komen. Als je vrienden of kennissen hebt op de club, blijf je langer hangen. Golfbanen moeten aan klantenbinding gaan werken, zeker nu de trend is dat golfers geen lid meer worden van een vereniging.”

Initiatiefnemer Kenneth Perez golft minstens drie keer per week een rondje van 18 holes. "Als deze sport je grijpt, laat het je niet meer los. Ik heb inmiddels handicap 3. Dat is oké, maar vergeleken met voetbal is het gewoon amateurklasse en nog lang geen Champions League hoor."

Connecten

De oud-international van de Deense voetbalploeg benadrukt dat zijn app het makkelijk maakt om te 'connecten'. "Je bent niet meer veroordeeld tot dat ene vriendenclubje of de mensen in je omgeving. Je kunt overal spelen, van Limburg tot Groningen. Om het een innovatie van de sport te noemen is misschien wat overdreven, maar het creëert mogelijkheden en lost problemen op."

Perez heeft een tijdje geëxperimenteerd met WhatsApp-groepen, maar dat bleek niet te werken. “Het gebeurde om de haverklap dat geen van mijn golfvrienden op de gewenste dag en tijd kon komen golfen. Dat overkomt me nu niet meer. Het is nu heel simpel om vaker te spelen, met verschillende mensen. En als het even kan uiteraard een rondje met iemand van je eigen niveau. Dat kun je allemaal instellen.”

Golf@ is ook een instrument om vergrijzing op de golfbanen tegen te gaan. “We moeten een nieuwe doelgroep aanboren en daar horen ook jongeren bij", zegt Martijn Schaap. Hij is blij met de eerste vijfduizend downloads, maar beseft dat het leeuwendeel van de golfers nog geen profiel heeft aangemaakt.

Wie nu op Google ‘Golf’ intikt, krijgt een advertentie van Volkswagen te zien. Als het aan Schaap ligt zal dat snel veranderen. “Nederland telt 220.000 actieve golfers, dus we hebben nog veel te winnen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl