Golf heeft last van kleine rondjes.
NOS Nieuws

Golf heeft last van kleine rondjes

De vette jaren voor de golfsport zijn voorbij. Nederland telt 350.000 geregistreerde golfers. Dat aantal stijgt nog, maar niet snel genoeg. Want golfers geven steeds minder geld uit.

“Na een paar mooie decennia met sterke groei wordt de lijn nu horizontaal. Sommige golfbanen hebben daar echt last van”, zegt Hidde Verschuur. Hij runt golfbaan Haverleij in Den Bosch, maar onderzocht ook voor de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) hoe de banen aan klantenbinding kunnen doen. “De golfsport is stevig gegroeid. Vooral in de jaren 80 en 90 zijn er veel golfbanen bijgekomen, maar de branche is er niet in geslaagd de grote stroom aan zich te binden. Mensen werden te weinig ‘gekoppeld’ aan andere mensen.”

Volgens Verschuur moeten golfbanen socialer worden. “Als je vrienden hebt op een vereniging dan ga je daar nooit meer weg. Teamspirit. Die kant moeten we op.”

Rondje

De circa 200 golfbanen in ons land draaien bijna allemaal winst, maar ze zien de omzet dalen. “Het grote probleem is dat veel golfers niet actief genoeg zijn. Vooral mensen die niet aan een club gebonden zijn, spelen te weinig rondjes,” zegt clubmanager Geert Frommé van golfbaan Gendersteyn in Veldhoven.

“Een rondje kun je vergelijken met een potje tennis”, legt Frommé uit. “Je kunt een rondje spelen van 9 holes en van 18 holes. De ene duurt twee en een half uur en de ander vier en een half.”

Frommé ziet dat steeds meer golfers kiezen voor de korte variant. “De 9-holes-versie wordt steeds populairder want mensen hebben het druk-druk-druk. En als je weinig rondjes krijgt, krijg je weinig gasten, verkoop je weinig kopjes koffie, diners en lessen. Ga zo maar door.”

Vrije golfers

“Mensen die geen lid zijn van een vereniging, dat is de trend”, zegt Adinda Van Manen. Van Manen leidt de golfbanen in Emmen en Sint-Nicolaasga. “Wij noemen dat de vrije golfers: mensen die met een vriendenclubje in het hele land een balletje willen slaan.” Ze vindt dat verenigingen daar op moeten inspelen. “Denk aan arrangementen voor dagjesmensen met diner en hotelovernachting.”

Ook Frommé stelt dat golfbanen hun koers moeten wijzigen. “We moeten kijken hoe we die mensen meer aan ons kunnen binden, bijvoorbeeld door meer rekening te houden met gezinnen. Golf moet een familiesport worden. Een club waar mensen bij willen horen.”

Babyboomers

Groeimogelijkheden zijn er nog genoeg, denkt zijn Bossche collega Verschuur. “In Nederland golft 2 procent van de bevolking. In landen als Zweden en Engeland is dat getal veel hoger, dus er zijn echt wel mogelijkheden. Verschuur wijst daarbij op hulp uit demografische hoek. “De vergrijzing is voor ons een zegen. Er komt een grote groep babyboomers aan, die met pensioen gaat en veel tijd krijgt om leuke dingen te doen. Alleen moeten we die mensen wel wat te bieden hebben, anders zijn ze zo weer weg.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl