Anja de Beer in 2001
NOS NieuwsAangepast

Anja de Beer: er is geen losgeld betaald

Er is geen losgeld betaald voor de vrijlating van de Nederlandse hulpverlener Anja de Beer, die bijna drie maanden ontvoerd is geweest in Afghanistan. Dat zegt De Beer zelf. Gisteravond werd ze vrijgelaten.

In het NOS Radio 1 Journaal zei De Beer dat haar kidnappers aanvankelijk wel uit waren op geld. "Ze wilden geld. Ze zeiden: je komt vrij als het geregeld is." Maar volgens haar is er uiteindelijk niet betaald. "Die informatie heb ik van de ambassade, dat er niet betaald is."

Taliban of criminele bende

De Beer is directeur van een Zwitserse hulporganisatie en werd in juni gekidnapt in de hoofdstad Kabul. Wie haar kidnappers waren, weet ze niet precies. "Ze zeiden dat ze banden hadden met de Taliban, maar het kan ook gewoon een criminele organisatie zijn."

Volgens correspondent Joeri Boom is de kans inderdaad groot dat het om een criminele bende gaat. "Een onofficiële bron zegt dat het criminelen waren, een beruchte bende zelfs, maar dat is nergens officieel bevestigd."

Als de Taliban achter de ontvoering zat, was het mogelijk veel slechter afgelopen, zegt Boom. "In april werden vijf Afghaanse medewerkers van Save the Children ontvoerd. Die zijn vermoord teruggevonden en dat werd toegeschreven aan de Taliban."

Vastgeketend

De Beer werd 81 dagen lang vastgehouden. "Ik zat vastgeketend aan mijn voeten, maar afgezien daarvan ben ik goed behandeld. Ik kreeg goed te eten en te drinken."

De dag van haar vrijlating omschrijft ze als 'een gewone dag'. Pas laat werd ze op de hoogte gesteld dat ze zou worden vrijgelaten. "In één uur was het gebeurd", vertelt ze.

Graag terug

Inmiddels kan ze genieten van haar vrijheid, na een nacht slapen op de ambassade. "Aangezien ik al die tijd geen daglicht heb gezien, voelt het best goed om te ontbijten in het zonnetje."

De Beer komt op korte termijn terug naar Nederland. Ze gaat eerst op familiebezoek, maar daarna wil ze snel weer aan het werk als hulpverlener in Afghanistan. Bang om terug te gaan, is ze niet. "Nee, ik ben niet bang. Het werk heeft risico's."

Goede gezondheid

Minister Koenders liet gisteravond weten opgelucht te zijn door de vrijlating. "Ik ben blij dat er een einde is gekomen aan 81 lange dagen van onzekerheid. Ik heb met haar gesproken. Het is een enorme geruststelling te horen dat ze in goede gezondheid verkeert."

Koenders: hulpverlener in Afghanistan vrijgelaten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl