Peter Oosterhuis
NOS Nieuws

Ex-gijzelaar: verhaal van Anja de Beer is herkenbaar

Het verhaal van de ontvoering en vrijlating van de Nederlandse hulpverlener Anja de Beer in Afghanistan klinkt Peter Oosterhuis bekend in de oren. Hem overkwam in 2010 precies hetzelfde. "Al ben ik toen wel wat minder goed verzorgd door mijn ontvoerders."

De Beer kwam gisteren vrij, na 81 dagen lang te zijn vastgehouden.

Oosterhuis zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij de ontvoering van De Beer vanaf dag één op de voet heeft gevolgd. "Het was een heel spannende situatie, vergelijkbaar met die van mij." De hulpverlener werd destijds nabij Kabul met zijn Afghaanse chauffeur ontvoerd om uiteindelijk na 39 dagen te worden vrijgelaten.

"Ik heb al die tijd met kettingen vastgezeten aan mijn chauffeur. We kregen heel weinig te eten en ook weinig te drinken. Ik heb in die periode weinig daglicht gezien. 's Nachts werden we telkens weer verplaatst naar een andere locatie."

Criminelen

Anja de Beer stelt dat er voor haar vrijlating geen losgeld is betaald. Oosterhuis, destijds actief voor de organisatie Streams Afghanistan, wil daar wat zijn ontvoering betreft niet veel over kwijt. "Ik ken grotendeels de details, maar ik kan daar niet alles over zeggen."

In het geval van Oosterhuis mocht hij op de tweede dag van zijn ontvoering contact leggen met het thuisfront. "Eerst dachten we nog dat de Taliban ons hadden ontvoerd. Maar bij dat telefoontje werd meteen duidelijk dat het om geld te doen was en dat het een criminele organisatie was die slechts banden had met de Taliban."

Graag terug

Oosterhuis is sinds zijn vrijlating nooit meer in Afghanistan geweest. "Ik zou graag terug willen. Maar ik heb een vrouw en vier kinderen die mij waarschijnlijk niet zouden laten gaan. De situatie is er ook veranderd. Ik denk dat ik me daar nu een stuk onveiliger zou voelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl