Lenie 't Hart
NOS Nieuws

Nieuwe zeehondencrèche Lenie 't Hart

Lenie 't Hart begint een nieuwe zeehondencrèche in haar woonplaats Termunten in het noordoosten van Groningen, samen met inwoners van het dorp. In het gebied is volgens 't Hart grote behoefte aan opvang, omdat er veel problemen zijn met zeehonden.

De zeehondenredder is in het bestuur gestapt van Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta om te zorgen dat die een vergunning krijgt voor de opvang van hulpbehoevende zeehonden. De stichting had bijna een jaar geleden een aanvraag ingediend, maar die is nog steeds niet afgegeven.

Illegaal

De overheid heeft niet gereageerd binnen de daarvoor gestelde termijn van zestien weken. Als 't Hart en andere zeehondenredders hulpbehoevende dieren naar een veilige plek brengen, gebeurt dit nu dus officieel illegaal.

"We hebben nu een ondergrondse zeehondenorganisatie", zegt 't Hart. "Maar ik vind dat het open en bloot moet." De dierenverzorger wil niet zeggen waar ze aangetroffen huilers nu naartoe brengt. Huilers zijn pasgeboren zeehondjes die hun moeder zijn kwijtgeraakt.

't Hart wil de dieren niet naar de Zeehondencrèche Pieterburen brengen, die wel een vergunning heeft. Ze is het niet eens met de nieuwe werkwijze van de crèche in Pieterburen, die ze zelf had opgericht. Ruim een jaar geleden is de Groningse daar met flinke ruzie definitief weggegaan.

In gebreke

Volgens de Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta zijn er wel toezeggingen gedaan door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken voor een vergunning. De stichting ontvangt wel een financiële vergoeding.

De zeehondenopvang in de Eemsdelta heeft de overheid in gebreke gesteld. Hetzelfde geldt voor een andere zeehondenstichting op Terschelling, die ook vorig jaar een vergunning heeft aangevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl