Wesley Sneijder en Gregory van der Wiel
NOS Voetbal

'Spel Oranje zonder bezieling, bedroevend en om te huilen'

NOS-analytici Hugo Borst, Marc van Hintum en Henk ten Cate maken zich ernstige zorgen over de toekomst van het Nederlands elftal. Het spel tegen Turkije (3-0 nederlaag) was "zonder bezieling", "bedroevend" en "om te huilen".

"Er zit geen harmonie in. Je hebt psychologen nodig om dit te repareren. Ik denk dat de spelers het voetbal er een beetje bij doen. Ik ben ontzettend cynisch geworden na de laatste twee wedstrijden", moppert Borst.

Angstig

Ook Ten Cate is erg geschrokken van het niveau, maar waar het precies aan ligt, weet hij niet. "Het was heel slecht. Ik vond met name dat er gespeeld werd zonder bezieling. Het was angstig. Dat viel me vooral op in de tweede helft. Niemand durfde initiatief te nemen. Het was bedroevend. Het tempo was niet hoog."

Borst denkt dat het ligt aan de huidige generatie, die meer met randzaken bezig is dan met het voetbal zelf. "De huidige generatie voetballers heeft coaches als Van Gaal nodig. Bullebakken. Mensen die mensen kunnen prikkelen. Met alle respect, maar Guus Hiddink was een te softe coach in zijn tweede periode. En Danny Blind is ook zo'n type."

Het was slapjes, het leek wel of het nergens om ging. Terwijl er een EK op het spel staat.

Henk ten Cate

Afgebrokkeld

Van Hintum is het wat dat betreft met Borst eens. "Dit is een generatie die dat soort trainers nodig heeft. Trainers die er echt bovenop zitten. En waar spelers naar luisteren. Wat je ziet is dat de bondscoaches Hiddink en Blind zijn opgezadeld met het verleden. Een verleden met Van Gaal, die boekte succes. Het is nu afgebrokkeld. Je kan niet meer teren op de individuele kwaliteiten van onze topspelers Robben, Van Persie en Sneijder", aldus de oud-speler van Vitesse.

"Of het aan de coach ligt?", vraagt Ten Cate zich hardop af. "Dat weet ik niet. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Het is wel een rol voor de begeleiding om dat op te pakken, maar je kan dat niet zomaar veranderen", zegt hij.

Ten Cate: "Het was slapjes, het leek wel of het nergens om ging. Terwijl er een EK op het spel staat. Misschien ligt het wel aan de spanning bij de jonge spelers, ik kan het niet anders verklaren. Maar aan de andere kant: een jongen als Jaïro Riedewald blijft wel overeind en die is achttien."

EK-kwalificatie: Turkije-Nederland

Zooitje

Nederland heeft nog wel een kleine kans om het EK te halen, maar Borst hoopt dat het niet gebeurt. "Ik moet er niet aan denken dat we met dit zooitje naar het EK afreizen", zegt hij. Als het Nederlands elftal alsnog gaat, dan wordt het niks. Dan wordt het een echec zoals in 2012."

Ten Cate, oud-trainer van onder meer Ajax en Chelsea, is het niet met Borst eens. "Ik zei een jaar geleden ook dat Nederland op het WK niets te zoeken had en toen werden we derde. Volgens mij zeiden we dat allemaal."

Ook Van Hintum wil nog een beetje positief blijven. "Ik hoop wel dat ze naar het EK gaan, maar het is een drama. Los zand, dit team knokt niet voor elkaar. Maar er is nog een kans, want Turkije is een dramatisch team. Ze kunnen helemaal niet voetballen. Het is dan triest dat je met 3-0 ten onder gaat. Ik denk dat we nog steeds zicht hebben op het EK."

Maar er is nog een kans, want Turkije is een dramatisch team. Ze kunnen helemaal niet voetballen.

Marc van Hintum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl