Wesley Sneijder en Robin van Persie

Doemscenario Oranje wordt werkelijkheid

Een zwarte avond voor Oranje in Konya. Het Nederlands elftal verloor de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Turkije met 3-0 en zakte daardoor naar de vierde plaats in groep A. Plaatsing voor het EK in Frankrijk heeft Oranje nu niet meer in eigen hand.

Nederland stond binnen een half uur al met 2-0 achter door doelpunten van Oguzhan Ozyakup en Arda Turan en slaagde er niet in terug te komen in de wedstrijd. Burak Yilmaz zette in de 85ste minuut de 3-0 op het scorebord.

EK-kwalificatie: Turkije-Nederland

Voetbal en strijd

Met Robin van Persie als centrale aanvaller in plaats van Klaas-Jan Huntelaar wilde bondscoach Danny Blind meer voetbal in het centrum van de aanval en daarin kreeg hij gelijk. De spits zette direct een aanval op, waarna een voorzet van Luciano Narsingh niet bij een teamgenoot belandde.

In de kolkende Konya Torku Arena was voetbal alleen echter niet genoeg. De thuisploeg bracht een overdosis aan strijd en troefde Oranje daarmee al snel af.

Zaandammer scoort

Bij de eerste tegengoal verloor Stefan de Vrij een duel op de Turkse helft, kon Arda Turan een spijtende pass versturen, was Jeffrey Bruma niet alert en kwam De Vrij te laat. Oguzhan Ozyakup kreeg daardoor een vrije doorgang naar het Nederlandse doel en de geboren Zaandammer rondde prachtig af met een stift.

Oranje slaapt nog, Ozyakup zet Turken op 1-0

Oranje bleef daarna aardig voetballen en kreeg via Narsingh, na een hakpassje van Van Persie, een mogelijkheid. Hoewel Wesley Sneijder en Memphis Depay ook in kansrijke positie stonden, ging de rechtsbuiten van PSV voor zijn eigen kans en stuitte hij op doelman Volkan Babacan.

Fataal balverlies Blind

Verder was een voorzet van Depay net te scherp voor Davy Klaassen en schoot Sneijder na een goede aanval op Babacan. De Turken zochten via Turan en Serdar Aziz het doel, maar misten.

De tweede Turkse goal viel in de 26ste minuut en opnieuw liet Oranje zich verdedigend aftroeven. Na een ingooi van Gregory van der Wiel verspeelde Daley Blind, die centraal op het middenveld begon, de bal en hij slaagde er niet in die terug te veroveren op Turan. Met Blind in de buurt dribbelde de Turkse aanvoerder het strafschopgebied binnen en passeerde hij de grabbelende Jasper Cillessen.

Turan geeft Oranje nóg een tik: 2-0

Dichtbij

Cillessen haalde een inzet van Burak Yilmaz met zijn knie uit het doel en daarmee bleef Oranje een verdere vernedering in de eerste helft bespaard. Van Persie was nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar zijn inzet werd geblokt door Hakan Balta en uit een voorzet van Memphis Depay kopte Davy Klaassen over.

In de tweede helft bracht bondscoach Danny Blind Georginio Wijnaldum voor Stefan de Vrij en ging Daley Blind centraal achterin spelen. De invaller had Oranje weer in de wedstrijd kunnen helpen, maar een poging tot een kopbal ging via zijn schouder ver naast het doel. Aan de andere kant raakte Serdar Aziz de bal wel vol op zijn hoofd. Zijn inzet ging naast.

Slotakkoord

De Turkse aanvoerder Arda Turan kon na 57 minuten niet meer verder. Ook zonder de aanvoerder hielden de Turken de rijen redelijk gesloten. Met Quincy Promes en Luuk de Jong als invallers zette Oranje aan voor een slotoffensief, met als resultaat een kopbal van De Jong voorlangs en een schot van Sneijder.

Het slotakkoord was voor de Turken. Caner Erkin won dankzij vasthouden een duel van Van der Wiel, zette voor en Burak Yilmaz zorgde via het been van Jairo Riedewald voor de 3-0.

Yilmaz ontneemt Oranje laatste restje hoop: 3-0

Hoop

Ondanks de nederlaag en de vierde plaats in de poule is het EK nog niet helemaal uit het zicht voor Oranje. De Turken hebben nu twee punten voorsprong op Oranje, maar hebben met Tsjechië uit en IJsland thuis een zwaarder programma dan Nederland (Kazachstan uit, Tsjechië thuis). Er is nog hoop.