NOS Nieuws

Boze boeren op weg naar Brussel

In Brussel zijn de eerste tractoren gesignaleerd met melkveehouders en varkenshouders die morgen actie gaan voeren tegen onder meer de lage prijzen. In de stad zijn maatregelen genomen om overlast te voorkomen.

Grootste uitdaging is volgens de agenten om tractoren te weren uit de tunnels in de hoofdstad. Ondanks de voorbereiding moet rekening worden gehouden met oponthoud in de stad en op de snelwegen richting Brussel.

Morgen vergaderen de EU-ministers van Landbouw over de crisis in de sector. Melkveehouders hebben niet alleen last van de Russische boycot, maar ook van de afschaffing van het melkquotum.

Vanuit verschillende Europese landen zijn boeren onderweg om deel te nemen aan de protestactie. Ook LTO Nederland zal vertegenwoordigd zijn in Brussel. Samen met de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders brengt LTO een 10-puntenplan onder de aandacht. Daarin pleiten ze onder meer voor een gelijk Europees speelveld. Alle varkenshouders moeten aan dezelfde wetten en regels voldoen, vindt de NVV.

Duitse boeren op weg naar Brussel

Vorige week reden Franse boeren naar Parijs om tegen de lage prijzen te protesteren. Premier Valls besloot toen om de boeren met aanvullende maatregelen tegemoet te komen. De overlast op de weg viel mee omdat de actie van tevoren was aangekondigd en het nog vakantie was.

Twee maanden geleden was de overlast wel groot. Franse boeren hebben toen dagenlang wegen geblokkeerd rond Lyon. De Nederlandse transportsector heeft toen een miljoenenschade opgelopen door de blokkades.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl