NOS Nieuws

Boze boeren verzamelen zich in Parijs

  • Ron Linker / NOS
    Er zouden zo'n duizend trekkers door Parijs rijden
  • Ron Linker / NOS
    De boeren komen uit het hele land. Deze boer komt uit Bretagne...
  • Ron Linker / NOS
    ...net als zijn collega uit het dorp Plouzané
  • Ron Linker / NOS
    De boeren demonstreren tegen de lage melk- en veeprijzen
  • Ron Linker / NOS
    Sommigen zijn dagen onderweg geweest met hun tractoren

Duizenden Franse boeren protesteren in Parijs tegen de lage prijzen voor vlees- en melkproducten en de goedkope import uit het oosten van Europa. Ze zeggen dat de marges te klein zijn om fatsoenlijk rond te komen.

De boeren hebben zich verzameld op Place de la Nation aan de oostkant van Parijs. Volgens de organisatie zijn er ruim duizend tractoren en vijftig bussen met actievoerende Franse boeren.

De meesten komen uit Normandië en Bretagne. Een delegatie van de boeren wordt ontvangen door premier Manuel Valls.

Vriendelijk claxon-geluid

Correspondent Ron Linker meldt dat de overlast op de weg vanochtend is meegevallen. "De protesten waren van tevoren aangekondigd en bovendien is het voor sommige Fransen nog vakantie."

Ron Linker over boerenprotest

"Veel Fransen hebben medelijden met de kleine boeren die te maken hebben met concurrentie van de veel grotere boerenbedrijven in de rest van Europa", zegt Linker. De automobilisten hebben de tractoren vanochtend op de weg dan ook met een vriendelijk claxon-geluid begroet.

Premier Valls heeft al aangekondigd met aanvullende maatregelen te komen om de boeren te helpen. Maar volgens correspondent Ron Linker zullen de boeren met wat extra geld niet tevreden zijn en moeten er "structurele hervormingen komen om op lange termijn het boerenbestaan overeind te houden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl