Het meisje ontving klanten in een kelderbox in Schiedam
NOS Nieuws

Uitspraak over kelderboxseks cruciaal voor OM

De rechtbank in Rotterdam doet vanmiddag uitspraak in de zaak tegen enkele klanten van een 16-jarige prostituee. Zij zouden in een kelderbox onder een flat in Schiedam betaalde seks hebben gehad met het minderjarige meisje. De vraag is of de mannen een celstraf krijgen.

De uitspraak is van groot belang voor het Openbaar Ministerie. Het wil klanten van minderjarige prostituees hard aanpakken met lange celstraffen, maar krijgt vaak de rechters niet mee.

De officier van justitie eiste twee weken geleden celstraffen tot negen maanden tegen vijf verdachten. Vier anderen moeten later terechtstaan.

Truc

In een vergelijkbare zaak in Valkenburg legde de rechtbank in Maastricht eerder dit jaar vooral taakstraffen op, nadat het OM celstraffen had geëist. Als ook de rechtbank in Rotterdam de eisen van het OM naast zich neerlegt en alleen taakstraffen oplegt, is de harde aanpak van betaalde seks met minderjarigen eigenlijk nu al mislukt.

Volgens de wet is een taakstraf alleen niet voldoende voor betaalde seks met minderjarigen. De rechtbank in Maastricht loste dat op door verdachten een celstraf van één dag op te leggen, exact de tijd die ze al hadden vastgezeten. In de Schiedamse zaak kan de rechter deze truc niet toepassen omdat de verdachten op de dag van hun verhoor zijn vrijgelaten.

Advertentie

De vijf klanten bezochten het meisje na een advertentie op een speciale website. In de advertentie stond dat ze net 18 jaar was geworden. In werkelijkheid was ze nog 16 jaar toen ze door haar vriend tot prostitutie werd aangezet. Ze moest klanten ontvangen in een kelderbox waar een matras op de grond lag. Haar loverboy stond voor de deur, die op slot werd gedaan. Het OM vermoedt ook dat hij haar heeft mishandeld.

De meeste verdachten spreken tegen dat ze seks hadden met het meisje, maar volgens het OM zijn die ontkenningen ongeloofwaardig. Uit telefoongegevens blijkt dat ze contact hebben gehad met de loverboy van het meisje en ook bij de bewuste flat zijn geweest. De gevolgen voor het meisje, dat nog maagd was toen ze als prostituee aan de slag moest, zijn volgens het OM ernstig. Ze krijgt inmiddels therapie.

De politie kwam de misbruikzaak op het spoor omdat een klant die op de advertentie had gereageerd het niet vertrouwde en naar de politie stapte. Tegen hem zou het meisje hebben verklaard dat ze tot prostitutie was gedwongen.

Onderzoek

De Nationaal Rapporteur Mensenrechten en Seksueel geweld tegen kinderen, Corinne Dettmeijer, doet momenteel onderzoek naar rechterlijke uitspraken over seks met minderjarigen tegen betaling.

Dat onderzoek is in het najaar klaar. Ze uitte eerder forse kritiek op de Nederlandse aanpak van mensenhandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl