NOS Nieuws

Celstraffen geëist tegen klanten 16-jarig slachtoffer loverboy

´In de advertentie stond vermeld dat ze net een maandje achttien was´

Vijf klanten van de minderjarige prostituee in de Schiedamse zedenzaak moeten een maandenlange celstraf krijgen, vindt het Openbaar Ministerie. Tegen vier mannen eist het OM negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De vijfde verdachte, die al eerder veroordeeld is voor een dergelijk feit, moet als het aan het OM ligt de volle negen maanden de gevangenis in. De mannen zouden in een kelderbox onder een flat in Schiedam seks hebben gehad met een 16-jarig meisje uit Den Haag. Ze moesten daarvoor 70 euro per keer betalen.

Het meisje werd door haar loverboy op een website aangeboden als een 18-jarige vrouw. In werkelijkheid was ze twee jaar jonger. Bovendien was ze volgens het OM geslagen en was ze onder invloed van drugs. Ook vond de seks plaats zonder condooms.

Tip van klant

De meeste klanten ontkennen dat ze seks hebben gehad met het meisje, maar volgens de officier van justitie zijn de ontkenningen ongeloofwaardig. In alle gevallen staat vast dat de mannen telefonisch contact hebben gehad met de pooier van het meisje en dat ze bij de Schiedamse flat zijn geweest.

De gevolgen voor het slachtoffer zijn ernstig, aldus het OM. Het meisje kampt met diverse problemen en krijgt inmiddels therapie. Ze is van Turkse afkomst en was nog maagd toen het misbruik begon.

Tijdens de zitting vanmiddag bleek dat de zaak aan het rollen is gebracht door een klant. Die stapte naar de politie nadat het meisje hem had verteld dat ze pas 16 was en onder dwang in de prostitutie was beland. Eerder werd gemeld dat de politie was ingelicht door de loverboy zelf, omdat hij in gewetensnood zou zijn gekomen.

Negen klanten

In de Schiedamse zedenzaak staan in totaal negen klanten terecht. Vandaag werden vijf van hen berecht; de andere vonnissen volgen om verschillende redenen later. De loverboy en drie vrienden van hem staan ook later terecht. Zij zouden het meisje tot prostitutie hebben gedwongen.

Het OM geeft steeds meer prioriteit aan de aanpak van klanten van minderjarige prostituees. Prostitutie is legaal, maar niet als de prostituee minderjarig is of gedwongen wordt. Dan is er sprake van mensenhandel, aldus het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl