Vluchtelingen wachten bij het station in Boedapest totdat ze op de trein mogen naar Duitsland
NOS Nieuws

Hongarije gaat alle vluchtelingen registreren

Hongarije gaat alle vluchtelingen registreren die het land binnenkomen ongeacht of het het eerste Schengenland is dat ze binnenkomen. "We zullen iedereen die een asielaanvraag doet, aanmelden en verder de procedure volgen", verzekerde minister van Buitenlandse Zaken Szijjarto.

Eerder vond de regering nog dat registratie een taak was van het eerste Europese land dat de vluchtelingen binnenkomen, meestal Griekenland of Italië. Zo is het door de EU-landen ook afgesproken in het Dublin-akkoord.

Szijjarto kondigde verder aan dat migranten die uit economische overwegingen naar zijn land komen, zullen worden teruggestuurd naar het land vanwaaruit ze naar Hongarije reisden. "We kunnen hun geen onderdak bieden. Die last kunnen we niet dragen", zei hij.

Vluchtelingen bij station Boedapest

Hongarije worstelt met een enorme toestroom van vluchtelingen. Alleen al in augustus kwamen er 50.000 mensen aan vanuit de buurlanden. In eerste instantie besloot het land om een metershoog grenshek te bouwen, maar vorige week bleek al dat het de vluchtelingen en masse lukte om langs de rollen prikkeldraad te komen.

Frustratie

Gisteren besloten de autoriteiten bij het station in Boedapest ineens om honderden migranten toe te staan de trein naar Oostenrijk en Duitsland te nemen, hoewel ze niet over een doorreisvisum beschikten. Vanmorgen ging het station weer op slot, tot grote frustratie van de vluchtelingen die een kaartje hadden voor de internationale trein.

Het is overigens nog maar de vraag of de vluchtelingen zitten te wachten op de asielprocedure in Hongarije. Zondag vluchtte een groep migranten uit een opvangkamp in het zuiden van het land, omdat ze niet wilden worden geregistreerd. Enkele dagen daarvoor was het ook al onrustig in het kamp.

Vluchten uit vluchtelingenkamp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl