Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer

'Geen schokkende informatie over terreurdreiging'

Er is geen sprake van nieuwe, schokkende informatie over terrorismedreiging in Nederland. Dat zeggen bronnen bij de Nederlandse terrorismebestrijders en bij de inlichtingendiensten in reactie op uitlatingen van PVV-leider Wilders.

Wilders zei gisteren dat hij bij een overleg van de 'commissie Stiekem', waar staatsgeheime zaken worden besproken, schokkende zaken had gehoord. Hij wilde niet uitweiden. Wel kondigde hij een motie aan over de kwestie. "Ik doe dit niet lichtvaardig. Ik zit al bijna tien jaar in de commissie en dit is de eerste keer dat ik dit doe."

De bronnen bij de diensten zeggen dat ze niet weten waarop Wilders doelt. Juist vandaag stuurde de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid zijn nieuwste rapport naar de Tweede Kamer. Daarin staat dat het dreigingsniveau in Nederland onveranderd 'substantieel' is.

Tweede Kamer

Vanmiddag, in de Tweede Kamer, bleef PVV-leider Wilders bij zijn stelling. Hij wees er tegelijk op dat het verboden is om details uit de vergaderingen van de commissie Stiekem naar buiten te brengen.

Wilders: wat doe je dan?

"Wat doe je dan, leg je je erbij neer of niet?" vroeg Wilders zich hardop af. Hij wil het kabinet in een motie oproepen "het beleid te veranderen".

Probleem is wel dat Wilders vanwege de geheimhoudingsplicht niet mag zeggen welk beleid hij precies bedoelt en wat hij veranderd wil hebben. Kamervoorzitter Van Miltenburg gaat nu op zoek naar een reglementaire oplossing voor Wilders' verzoek om zo'n motie te mogen indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl