NOS Nieuws

Meer Nederlanders maken promotie bij IS

Een groeiend aantal Nederlanders in Syrië en Irak maakt promotie bij de terreurgroeperingen waarbij ze zich aansluiten. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid in het nieuwste rapport over het dreigingsniveau.

Uit het rapport blijkt dat de kans dat op een terroristische actie in Nederland onveranderd is. Het dreigingsniveau blijft substantieel. Dat wil zeggen dat er een reële kans bestaat dat er aanslag wordt gepleegd, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er een wordt voorbereid.

Bron van dreiging

De NCTV ziet in Syrië- en Irak-gangers "een voorname bron van dreiging voor Nederland". Terugkomers hebben kennis en ervaring opgedaan in het plegen van geweld en zouden die hier kunnen inzetten.

Hoe hoger zij opklimmen in de organisatie, hoe beter zij ingevoerd raken en hoe meer zij een potentiële inspiratiebron voor mensen in Nederland kunnen vormen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justie. "Dat is ook waarom wij willen voorkomen dat mensen uitreizen."

Hij wijst erop dat twee Nederlanders een prominente rol spelen in de propagandamachine van IS en Jabhat al-Nusra (JaN). "Een van deze twee is in augustus naar alle waarschijnlijkheid omgekomen."

Geen terugkeerders

Volgens de NCTV reizen er gemiddeld vijf Nederlanders per maand naar Syrië en Irak af. Er zijn daar nu ongeveer 130 Nederlandse jihadstrijders. Er zijn waarschijnlijk 38 Nederlanders omgekomen.

In de eerste helft van dit jaar is niemand teruggekomen uit het 'kalifaat', zoals IS zijn staat noemt. Dat komt mogelijk omdat IS geen toestemming geeft voor vertrek, zegt de Nederlandse terrorismebestrijder. Hij denkt bovendien dat mogelijke strafrechtelijke vervolging in Nederland een afschrikwekkende werking kan hebben.

Daar staat tegenover dat mensen die zich nog willen gaan aansluiten bij bewegingen als IS, "mogelijk gefrustreerd raken als dit wordt verhinderd". "Van deze groep zou een aanslagdreiging uit kunnen gaan, al dan niet geïnspireerd door oproepen van strijders die in Syrië verblijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl