Betogers in Dresden
NOS Nieuws

Steeds meer steunbetuigingen voor vreemdelingen in Duitsland

Na dagen van protesten en geweld tegen vluchtelingen, roeren zich nu ook steeds meer Duitsers die tegen vreemdelingenhaat zijn. In Dresden gingen vanmiddag rond de 3000 mensen de straat op om te pleiten voor een menswaardige opvang van migranten. Onder de betogers waren veel gezinnen met kinderen.

Tot het protest was opgeroepen door de beweging Nazi-vrij Dresden. Dresden is de bakermat van de anti-islambeweging Pegida. Omdat de autoriteiten bang waren voor rellen, zoals vorig weekend in Heidenau, was er een grote politiemacht op been, maar alles verliep rustig.

De Muur

Gisteravond was er in Heidenau een 'welkomstfeest' voor vluchtelingen. "We willen laten zien dat veel mensen ze welkom heten", zei een bezoeker van een 'welkomstfeest' in de Oost-Duitse plaats.

Het andere geluid komt sinds deze week ook uit onverwachte hoek, namelijk van sensatiekrant Bild. Woensdag maakte het blad een vergelijking met DDR-burgers die voor de val van de Muur naar het Westen vluchtten. Volgens de krant verkeren nu veel vluchtelingen in dezelfde situatie als de Oost-Duitse vluchtelingen toen. Bild portretteert vandaag Duitsers die vluchtelingen opvangen met het actielogo Wir helfen.

Ook de Bond van Verdrevenen heeft van zich laten horen. Deze beweging is voortgekomen uit de deportatie van Duitsers na de Tweede Wereldoorlog uit voormalige Duitse gebieden in Polen, Tsjecho-Slowakije en Rusland. Voorzitter Bernd Fabritius: "De vluchtelingen moeten met meer empathie benaderd worden dan onze ouders zeventig jaar geleden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl