Asielzoekers komen aan bij de Zeelandhallen
NOS Nieuws

D66 wil snel uitleg kabinet over vluchtelingenbeleid

D66 wil zo snel mogelijk uitleg van het kabinet over de inzet van het vluchtelingenbeleid. PvdA-leider Samsom zei vanmorgen dat Europa gezamenlijk vluchtelingen moet opvangen en dat er een eerlijke verdeling over de lidstaten moet komen. Dat voorstel gaat in tegen het Dublin-akkoord, waarin is afgesproken dat vluchtelingen asiel moeten vragen in het land waar ze de EU binnenkomen.

D66-Tweede Kamerlid Sjoerdsma wil weten op welke lijn het kabinet zit. "Terwijl het vluchtelingenprobleem aan de buitengrenzen van Europa escaleert, horen we alleen PvdA’ers in de media. Minister Ploumen wil een werkgroep, minister Koenders kondigt extra geld aan en fractievoorzitter Samsom wil een einde aan de Dublinverordening. Maar de staatssecretaris die hierover gaat, Dijkhoff, lijkt nog met reces te zijn."

De opvang van vluchtelingen verdeelt de coalitiepartijen VVD en PvdA. Eerder botsten ze over een plan van de VVD om alle buitengrenzen voor asielzoekers te sluiten. De PvdA noemde dat plan "niet reëel en onaanvaardbaar".

Verzet

De Europese Commissie kwam in juni met een plan voor het verdelen van migranten over Europa, maar de quota en richtlijnen die werden genoemd, stuitten op veel verzet van lidstaten.

Duitsland en Frankrijk werken nu aan een voorstel voor een gezamenlijk Europees beleid. Bondskanselier Merkel en president Hollande willen dat er quota worden opgesteld voor het verdelen van migranten. Dat moet Italië en Griekenland ontlasten, waar veruit de meeste vluchtelingen de EU binnenkomen, maar ook Duitsland, dat dit jaar een recordaantal migranten binnenkrijgt.

D66 wil zo snel mogelijk een debat met het kabinet over de Nederlandse inzet. Sjoerdsma: "De VVD zal uiteindelijk water bij de wijn moeten doen en dat zal best lastig voor ze zijn. Maar we willen duidelijkheid over de inzet van het kabinet. Het probleem is urgent, dit mag geen uitstel en vooruitschuifspel van het kabinet gaan worden."

De PVV vindt dat de PvdA Nederland in de "uitverkoop" zet. Wilders: "Samsom en de PvdA staan dus voor meer geld naar Griekenland, de grenzen wagenwijd openzetten voor gelukzoekers en onze democratie uitverkopen aan Brussel en ook nog eens zonder referendum. Hij doet ons land totaal in de uitverkoop en is met 140 km per uur hard op weg naar de 0 zetels."

"Scherper opereren"

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt ook dat de Europese landen "scherper moeten opereren", waarmee hij wil zeggen dat zij meer moeten samenwerken.

"Als elk land op zichzelf iets gaat doen, is het geheel onlogisch aan het worden en ontstaat de indruk dat het niet goed gemanaged wordt", zei Koenders na afloop van het kabinetsberaad over de begroting.

Hij sprak namens het kabinet ook zijn afschuw uit over de tientallen gestorven vluchtelingen in een vrachtwagen in Oostenrijk.

Koenders: EU moet scherper opereren in asieldossier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl