Marhinde Verkerk, Henk Grol en Kim Polling blikken vooruit op de WK judo
NOS Sport

Europees judokampioenen op weg naar WK-goud

Twee maanden geleden werden ze Europees kampioen: de judoka's Kim Polling, Marhinde Verkerk en Henk Grol. Maar inmiddels is hun focus gericht op het behalen van de wereldtitel in Astana. Ze hebben alle drie iets goed te maken hebben op de WK, die maandag in de Kazachse hoofdstad beginnen.

De titelstrijd van vorig jaar, in het Russische Tsjeljabinsk, viel voor Marhinde Verkerk namelijk in het water. Zes weken voor die WK scheurde ze de kruisband van haar linkerknie af. "Ik ben op vakantie gegaan en heb me bewust niet met judo beziggehouden die periode."

Drama's in 2014

Voor Henk Grol eindigde het evenement in Tsjeljabinsk in misère. Door een infectie na een insectenbeet lag hij twee dagen voor het begin van het toernooi ziek op bed. Hij kwam uiteindelijk niet verder dan de zevende plaats. "Het was een drama in 2014. Ik ben heel gevoelig voor infecties. Daarom krijg ik nu preventief antibiotica ingespoten."

En Kim Polling kon haar favorietenrol evenmin waarmaken, maar verloor vooral van zichzelf. Ze ging ten onder aan zenuwen en raakte na het toernooi in een diep psychisch dal. "Tsjeljabinsk was heftig en de periode daarna ook. Maar nu heb ik weinig last van spanning. Ik zit nu, denk ik, op negentig procent en ik heb zin in de WK."

Focus op jezelf

Plezier hebben in judo, dat is het belangrijkste voor Polling. "Ik wil een medaille, maar ik ben op een wedstrijddag zo min mogelijk met judo bezig. Ik loop met muziek op mijn hoofd. Ik weet de loting niet, ik weet niet tegen wie ik moet. Ik hoor bij de warming-up wel de belangrijkste details van mijn tegenstander. Als ik plezier in het judo heb, komt het goed."

Grol is op een wedstrijddag ook met ontspanning bezig, maar wel op een andere manier. "Voorafgaand aan een toernooi is het oorlog in mijn hoofd. Ik ben dag en nacht met judo bezig."

"Tijdens de wedstrijddag ben ik heel relaxt. Ik maak een praatje en een lolletje, anders duurt de dag zo lang. Ik hou er rekening mee dat het zo slecht mogelijk gaat, dat ik moet strijden voor iedere score. Als het dan lekker loopt, is het mooi meegenomen."

Verkerk keert juist in zichzelf op een wedstrijddag. "Ik ben de hele dag aan het praten tegen mezelf. Als ik nu kijk naar mijn Europese titel, dan was die dag misschien wel de beste dag uit mijn judocarrière. Nog beter dan toen ik de WK-titel won in 2009. Ik zat echt in een flow. In 2009 moest ik knokken voor iedere partij. Op de EK voelde ik zo veel power en overmacht. Dat was heel bijzonder."

Medaillekansen

De WK vorig jaar vielen tegen voor de Nederlandse equipe. Alleen Sanne Verhagen verraste met brons. De drie Europees kampioenen verwachten dat het deze WK in Kazachstan een stuk beter zal gaan met de Nederlanders. Alle drie gaan ze voor het hoogste doel: goud.

"Ik weet één ding zeker, ik ga die mat op om te winnen", windt Grol er geen doekjes om. "Vroeger wilde ik dat zo mooi mogelijk doen, iedereen op zijn rug smijten. Nu maakt het niet uit hoe ik win, als ik maar win."

En hij gelooft er heilig in dat er meer medailles zullen komen dan de drie die de Nederlandse judobond als doelstelling voor deze WK heeft. "Ik denk dat dit een hele goede generale kan worden voor de Olympische Spelen van volgend jaar."

Europees kampioenen vol vertrouwen naar WK
EK 2015: Verkerk, Grol en Polling winnen goud

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl