MTN onderweg naar Marbella
NOS Wielrennen

'Dit was een circusnummer, morgen begint het echt'

De veredelde strandrace die de eerste etappe van de Vuelta al op voorhand was, gaat uiteindelijk de geschiedenisboeken in als een weinig enerverende rit die gewonnen werd door BMC. Driekwart van de ploegen deed het rustig aan, voor hen begint de rondgang door Spanje pas op zondag.

"Achteraf kun je zeggen, het viel nog wel mee. De ploegen die wél wilden fietsen en dat waren er maar zes van de 22, hebben er spektakel van gemaakt. Het kan dus wel", zag NOS-commentator Herbert Dijkstra.

Achter BMC kwamen Tinkoff-Saxo, Orica-GreenEdge en Lotto-Jumbo net tekort. Een knappe vierde plaats voor de Nederlandse ploeg, die volle bak ging op de 7,4 kilometer richting Marbella. "Je moet het maar doen, 53 of 54 per uur."

Gravel en zand in de bochten

Sky haalde die gemiddelde snelheid bij lange na niet. De Engelse formatie van Chris Froome werd twintigste. "Het is een grote teleurstelling dat het geneutraliseerd werd, want we keken erg uit naar een goede ploegentijdrit waarin we vol gas zouden gaan", zei Geraint Thomas. "Maar toen de organisatie zei dat er geen tijdverschillen zouden worden doorberekend, besloten we om het rustig aan te doen. En zodoende overeind te blijven."

"Het was hobbelig en er lag veel gravel en zand in de bochten. Als iedereen volle bak had gereden, was het echt gevaarlijk geweest."

Geen valpartijen

Valpartijen waren er uiteindelijk helemaal niet. "We hebben ze niet gezien, veel ploegen hebben het rustig aan gedaan op dit technische parcours. Al met al was dit een circusnummer, leuk om naar te kijken, maar morgen begint het pas echt", besluit Dijkstra.

BMC wint eerste etappe Vuelta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl