President Nkurunziza lacht na zijn beëdiging
NOS Nieuws

President Burundi waarschuwt tegenstanders bij beëdiging

Zonder aankondiging vooraf is Pierre Nkurunziza in Burundi beëdigd voor zijn derde termijn als president.

In zijn eerste toespraak na het afleggen van de ambtseed waarschuwde Nkurunziza zijn tegenstanders. Ze zullen worden vernietigd omdat ze tegen God strijden, zei hij.

In Burundi ontstond chaos toen Nkurunziza in mei verklaarde dat hij zich verkiesbaar zou stellen voor een nieuwe termijn. De oppositie vroeg hem daarvan af te zien, omdat de grondwet slechts twee termijnen toestaat. Nkurunziza antwoord was dat de eerste termijn niet meetelde omdat het parlement hem toen had benoemd.

Onlusten

Bij onlusten in het land zijn sindsdien zeker honderd doden gevallen. Tienduizenden mensen ontvluchtten het land. Ook na de verkiezingen op 21 juli bleef het onrustig. Minstens 20 mensen werden het slachtoffer van politiek geweld, onder wie een politicus van de oppositie en een mensenrechtenadvocaat.

Door de boycot van de oppositie won Nkurunziza de verkiezingen van een maand geleden met ruim verschil. Europa en de Verenigde Staten vonden dat de verkiezingen ongeloofwaardig waren omdat de oppositie geïntimideerd was en de onafhankelijke media gemuilkorfd waren.

De internationale gemeenschap heeft tevergeefs een beroep op Nkurunziza gedaan om geen derde termijn na te streven.

Gevreesd wordt dat in het land een nieuwe burgeroorlog uitbreekt tussen de regerende Hutu-meerderheid en de Tutsi-minderheid. Bij het etnische geweld tussen Hutu- en Tutsi-stammen vielen in de jaren 90 in Burundi ongeveer 250.000 doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl