Aanhangers van president Nkurunziza vieren samen met diens woordvoerder Willy Nyamitwe (midden) het nieuws dat de president terug is in Bujumbura
NOS Nieuws

Rust is terug in Burundi, beweert de president

De orde in Burundi is hersteld, de grenzen zijn weer open en er worden volgens plan verkiezingen gehouden. Dat zei president Pierre Nkurunziza in een radiotoespraak na zijn terugkeer in de hoofdstad Bujumbura en na dagen van onzekerheid over een militaire staatsgreep.

Nkurunziza zat een paar dagen in Tanzania. Hij zou daar meedoen aan een internationale conferentie over de crisis in Burundi, waar een groot deel van de bevolking kwaad is over het voornemen van de president om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. Hij wil een derde termijn, maar heeft het maximum van twee termijnen er al op zitten.

Een deel van het leger schaarde zich achter de protesten en generaal Godefroid Niyombare zei eergisteren dat hij met andere militairen de president had afgezet. De landsgrenzen zouden zijn afgesloten om te voorkomen dat Nkurunziza zou terugkeren.

Nkurunziza en naaste medewerkers spraken meteen tegen dat er een staatsgreep was gepleegd, maar het duurde dagen voordat de president zich weer in Bujumbura vertoonde.

Leiders opgepakt

Nu heeft hij op de radio gezegd dat de rust in heel Burundi is hersteld en dat de verkiezingen doorgaan. "Wie hier met geweld de macht wil grijpen, zal daar nooit in slagen", zei de president.

Volgens zijn woordvoerder zijn leiders van de mislukte staatsgreep opgepakt. Eerst werd gezegd dat generaal Niyombare daar ook bij is, maar inmiddels is dat tegengesproken. "De generaal is niet gearresteerd", zei een woordvoerder van de president.

De terugkeer van Nkurunziza heeft geleid tot nieuwe protesten in Burundi. Tegenstanders hebben de bevolking opgeroepen opnieuw de straat op te gaan. Ook is er een vluchtelingenstroom op gang gekomen. Meer dan 100.000 mensen zijn naar buurlanden gevlucht.

Meer dan 100.000 Burundezen op de vlucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl